SNIKTITT: Slik er NRKs nye nett-TV Slik er NRKs nye nett-TV

Sniktitt Slik er NRKs nye nett-TV

Slik er NRKs nye nett-TV

Vi har tatt en nærmere titt på den nye satsningen.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Sindre Østgård er sjef for nye medier i NRK og tiltrådte stillingen i 2009. Da hadde han vært prosjektleder for flere strategiske nettprosjekter i NRK, blant annet oppbyggingen av en stordesk for nrk.no.

Nå leder Østgård arbeidet med den nye nett-TV-tjenesten og vi stilte ham derfor noen spørsmål.

– Alltid best kvalitet

Hvilke teknologier ligger i bakhånd?

– Webløsningen bruker Microsofts MVC-rammeverk, mens frontend-koden er skrevet i HTML5, CSS3 og JavaScript. Løsningen har et Flash-element på PC-plattformen og det er selve avspilleren.

Hvilke streamingteknologier, bitrater og kvaliteter kan man ende opp med i forhold til nettlinjen? Hva får man for eksempel om man sitter på en 10 Mbit-linje fremfor 1 Mbit?

– Vi bruker HDS og HLS som streamingprotokoller. Disse protokollene tilbyr adaptiv bitrate-svitsjing, det vil si at sluttbruker alltid får best mulig videokvalitet tilpasset tilgjengelige båndbredde og datakraft på maskinen sin.

Hvor kraftig bør nettlinjen eventuelt være før man får HD-kvalitet?

– Høyeste kvalitet vi streamer on-demand er 2,3 Mbps. Brukeren får best tilgjengelig kvalitet basert på tilgjengelig linje og datakraft på maskinen.

Opptil 720 piksler

Sindre Østgård. Foto: Eirik Solheim
Sindre Østgård. Foto: Eirik Solheim

Hvilke videoformater brukes?

– Videoopplevelsen i tjenesten består av flere ting. Det ene er selve videoen, formatet den er kodet i og antall kvaliteter. Det andre er hvordan vi velger å distribuere videoen fra oss til dere. Det tredje er hvordan avspiller til sluttbruker støtter videoformat og distribusjon.

– Videoformatet er H.264. Hver on-demand-video kodes i fem ulike kvaliteter, mens direktestrømmer kodes i seks kvaliteter. Vi streamer on-demand fra cirka 0,2 kbps til 2,4 Mbps (inkludert lyd) – og med kompresjon MPEG4, H.264. Bildestørrelsen varierer fra 320 × 180 til 1280 × 720 piksler. Øverste kvalitet er å betrakte som HD-kvalitet (HD = 720 linjer eller mer). For livesendinger streamer vi også en kvalitet på 3,7 Mbps (med samme bildestørrelse som øverste kvalitet on-demand (1280 × 720)).

Hvilken teknologi brukes for avspilling på de forskjellige plattformene? Blir Flash valgt fremfor HTML5 om det er støttet og liknende?

– HTML5 blir valgt på de plattformer hvor distribusjonsprotokollene vi benytter oss av er støttet i native avspiller. Det vil si på iOS-enheter og Android 3.0 og opp. På PC-plattformen er Flash-spiller valgt for å kunne støtte all videofunksjonalitet vi ønsker å tilby.

– Det finnes ulike måter å distribuere video på. Nedlastning og streaming er kanskje de to mest kjente metodene. Nedlastning kan både være feks bittorrent eller progressiv download (PD). PD er teknologien vi benytter oss av i dag på videoer som ligger i artikler på nrk.no. Denne distribusjonsteknologien er velegnet til å distribuere korte klipp.

Noen ganger blir bildet pikselerert
Noen ganger blir bildet pikselerert

– I nye Nett-TV ønsker vi derimot å støtte mer funksjonalitet enn hva vanlig nedlastning tilbyr. Vi ønsker å støtte avspilling av store programfiler, direkteavspilling av kanalene våre, spoling i livebuffer, automatisk levere best videokvalitet tilpasset linja til brukeren, samt tilfredsstille krav fra innholdsprodusenter til sikker distribusjon.

– Sikker distribusjon innebærer at man ikke kan laste ned filene og heller ikke videredistribuere disse. For å tilfredsstille alle disse ønskene må vi bruke streaming som distribusjonsteknologi. Streaming betyr at det går en jevn strøm av videofiler fra distribusjonsserver over til sluttbruker.

Fordeler med HTTP

Østgård mener at det er mange fordeler med å bruke HTTP-protokollen til distribusjon:

– Det finnes mange ulike streamingprotokoller, avhengig av videoformat og hva slags teknologi som ligger bak streamingen. RTMP er en streamingprotokoll som brukes i dag for våre direkte livesendinger i artikler på nrk.no. Real Time Media Protocol (RTMP) streamer H.264, og det er en en-til-en distribusjon. Det betyr at det er RTMP-støttede servere som må levere en strøm til hver bruker som ønsker å se denne strømmen.

Live-overføring
Live-overføring

– For å kunne tilby videostrømmen til enda flere samtidige brukere enn vi i dag klarer via vår RTMP-løsning, er det utviklet streamingprotokoller som sender video som fragmenter over HTTP. Dette gjør at vi kan bruke vanlige web-servere til også levere video, i tillegg til vanlige web-sider, som igjen gjør at man slipper å sette opp proprietære streamingservere til å levere videoen. Dermed kan vi nå ut til flere brukere.

– Siden disse protokollene deler opp videoen i små HTTP-pakker, kan disse pakkene mellomlagres (caches) på webserverne også. Dette letter distribusjonen, da det da er nærmeste webserver som sitter på videopakkene, og sluttbruker kan hente derifra. Adobe HTTP dynamic streaming (HDS), Apples HTTP Live Streaming (HLS) og Microsofts Smooth Streaming er tre protokoller som gjør akkurat dette med H.264-videoer. En fjerde streamingprotokoll basert på samme prinsipper er MPEG DASH som er en ISO-standard under utvikling og som det foreløpig ikke finnes støtte for å spille av på enhetene.

Ikke HTML5 på PC

NRK har bevisst valgt å ikke bruke HTML5 til video:

Flash-meny i spilleren
Flash-meny i spilleren

– Avspilling av HLS og HDS har ulik støtte på ulike plattformer. I dag er det ingen støtte på PC-plattformen (Windows/Mac/Linux) for avspilling av HLS eller HDS via HTML5 som støtter all funksjonalitet vi ønsker å tilby. HTML5-videotag på PC-plattformen støtter i dag bare avspilling av nedlastet video, den støtter altså ikke streaming. Et unntak er HLS via HTML5 i Safari på Mac , men vi velger å ikke bruke den, siden den ikke støtter tilbakespoling i direktestrømmer. Derfor har vi valgt å lage en Flash-avspiller på PC-plattformen som kan spille av HDS.

Når det gjelder Silverlight-teknologien, har NRK valgt å ikke benytte seg av den:

– Flash har bredere utbredelse enn Silverlight (som brukes for avspilling av Smooth Streaming). På iOS-enheter og Android 3.0 og høyere er det støtte for avspilling av HLS i native avspiller. Disse enhetene når vi med bruk av HTML5-tagen. Vi følger utviklingen av HTML5 og har ikke stengt døren for en ren HTML-løsning også på PC når det blir praktisk mulig.

Kan man få en dedikert avspiller, som for eksempel VLC, til å spille av videostreaming fra NRK fremfor å se programmet direkte i nettleseren?

– Det er ikke en funksjonalitet vi har lagt opp til å støtte for øyeblikket.

Og dermed takker vi Sindre Østgård for intervjuet.

Fikk du ikke med deg sniktitten? Sjekk den ut på forrige side.

Sjekk ut betautgaven av NRK TV på tv.nrk.no.

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen