Slik er Microsofts iPad-rival
(Bilde: Microsoft)

Slik er Microsofts iPad-rival

– Microsoft kaster seg inn i kampen om nettbrettkundene med egne Windows 8-nettbrett.

Slik har vi blitt vant til å se Microsofts markedsføringsbilder for Surface-konseptet.
Slik har vi blitt vant til å se Microsofts markedsføringsbilder for Surface-konseptet.
Det er bare litt over en måned siden Microsoft lanserte et helt nytt Surface-bord.
Det er bare litt over en måned siden Microsoft lanserte et helt nytt Surface-bord.
Slik ser nye Surface ut med fot og tastaturdeksel.
Slik ser nye Surface ut med fot og tastaturdeksel.
Slik kobles Surface til tastaturdekselet.
Slik kobles Surface til tastaturdekselet.
Slik ser Surface-brettene ut på baksiden.
Slik ser Surface-brettene ut på baksiden.

Du kjenner kanskje navnet Microsoft Surface fra før. Et gedigent bord med innebygget berøringsskjerm, og en prislapp på flere titalls tusen. Under nattens mystiske lansering i Hollywood viste Microsoft frem nye Surface – to nye nettbrett som kjører Windows 8.

To utgaver

Det mest kompakte nettbrettet har en 10,6 tommer stor HD-skjerm med 1366 x 768 pikslers oppløsning, og skal ha en vekt på 676 gram. Tykkelsen er på 9,3 millimeter.

Denne varianten kjører Windows 8 RT, altså utgaven som er laget for ARM-baserte mobilprosessorer. Her er det Nvidia som står for innmaten. Lagringsplassen på denne utgaven er enten 32 eller 64 gigabyte.

Les testen av HTC One X med Nvida Tegra 3

Kraftplugg

En litt tykkere utgave av Surface er 13,5 millimeter tykk, og har kjøleåpninger rundt rammen. Brettet veier en del mer – 903 gram, og det kjører Windows 8 Pro. Skjermen er like stor men har enda høyere oppløsning med 1920 x 1080 piksler.

På innsiden sitter en fullverdig Intel Core i5-prosessor med aktiv kjøling. Dette brettet leveres med 64 eller 128 gigabyte lagringsplass.

Ulike tilkoblinger

En USB-port i rammen på nettbrettet gjør at vanlig PC-tilbehør kan kobles direkte til. Her skiller de to modellene seg. Det Intel-baserte Surface-brettet har nemlig ny og raskere USB 3.0, mens Nvidia-utgaven må klare seg med USB 2.0.

Av andre fysiske forskjeller på brettene kan vi nevne at Intel-brettet støtter større minnekort, og har Mini DisplayPort i stedet for Micro-HDMI. Det største brettet leveres også med en digital skjermpenn.

Les også: Slik blir Windows 8-nettbrettet

Fot og tastaturdeksel

Bak på brettet finner du en fot som kan vippes ut, slik at Surface står av seg selv. Sammen med nettbrettet har Microsoft lansert et skjermdeksel som også er berøringsfølsomt tastatur med pekeflate. Dermed burde Surface med deksel og Office være en svært så kompakt arbeidsplass.

Det berøringsfølsomme dekselet bryr seg ikke om at du legger håndflaten på det. Det reagerer kun på fingertrykk, slik at det skal være motstandsdyktig mot tilfeldige klikk på styreflaten eller taster.

Solide materialer

Selve brettet er bygget i solide materialer. Magnesium er brukt i selve rammen som Microsoft har kalt VaporMg. Skjermen er dekket av Gorilla Glass 2 – et svært solid, tynt og fleksibelt glass.

Tro mot tradisjonen for mobile enheter har Surface to kameraer – et på forsiden og et på baksiden. Kameraet bak på brettet er vinklet litt ut fra brettet, slik at det kan filme møter og andre aktiviteter mens Surface står skrått mot foten som vippes ut bak.

Konkurransedyktige priser

Prisen på mobilutgaven av Surface vil tilsvare andre sammenliknbare nettbrett, lover Microsoft. Intel-versjonen av Surface med Windows 8 Pro vil naturlig nok bli noe dyrere, og prises tilsvarende de svært kompakte Ultrabook-PC-ene.

Surface med innmat fra Nvidia blir tilgjengelig samtidig med den endelige lanseringen av Windows 8. Intel-versjonen kommer ikke før tre måneder senere.

Et av nettbrettene Surface vil møte hard konkurranse fra er Apples iPad:
Les testen av Apple iPad 3 her

– Både et nettbrett og en PC

– Vi er veldig stolte av Surface, akkurat som vi er veldig stolte av Windows 8, forteller Steve Ballmer avslutningsvis.

– På grunn av Windows 8 er Surface både et nettbrett og en PC.

Les også: Se hvor lekre Windows 8-appene blir

(Kilder: Microsoft, engadget.com)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen