Slik er LGs Linux-baserte operativsystem

Slik er LGs Linux-baserte operativsystem

WebOS blir å finne i over halvparten av TV-ene deres.

Hardware.no/Las Vegas: LG har allerede kunngjort en storstilt satsning på WebOS som operativsystem for majoriteten av selskapets TV-er. Systemet var opprinnelig utviklet for mobiler, men etter at LG fikk klora i det i fjor har vi bare ventet på at det ville havne selskapets TV-er. Nå har det altså skjedd, og over halvparten av selskapets 2014-modeller skal ha WebOS som plattform.

Erik Åhsgren, produktspesialist på TV og AV i LG.
Erik Åhsgren, produktspesialist på TV og AV i LG.

– Vi tror det kommer til å bli veldig godt mottatt, for det har en veldig god brukervennlighet, sier Erik Åhsgren, produktspesialist på TV og AV i LG, til Hardware.no.

Under den pågående CES-messen fikk vi muligheten til å selv se det nye systemet i aksjon.

Laget for nettet

Det er noen år siden TV-produsentene begynte å fokusere på den smarte TV-en, en TV som har både apper, spill og nettleser integrert. I dag bærer imidlertid landsskapet preg av å være på det samme stadiet som PC-markedet var for flere tiår siden. Hver produsent tar i bruk sitt proprietære operativsystem, og hvert system er såpass ulikt at applikasjonene som skal kjøre på det må utvikles på nytt for hver plattform. Det tar tid, koster penger og brukervennligheten varierer kraftig.

De tre elementene er det LG nå håper å kunne knekke ved hjelp av WebOS, et operativsystem som er basert på Linux, og laget for nettbaserte applikasjoner. Enhver applikasjon som er laget i HTML 5, noe majoriteten av de mest populære nettjenester er, skal på bare noen timer kunne konverteres til å fungere på LGs nye TV-er:

– Det er en nettbasert plattform, noe som innebærer at den er enkel å bruke, at den er rask, og at den har muligheten til å kjøre flere programmer samtidig. Det som er en stor fordel er at du kan utveksle apper til plattformen. Kan du programmere det i HTML 5, kan du lett gjøre det til en app for en WebOS TV, forteller Åhsgren.

Én meny overalt

Hovedmenyen ligger langs bunnen av skjermen, i form av skrå faner for de forskjellige formene for innhold. Via disse skal du enkelt kunne klikke deg mellom alt fra TV-sendinger til Facebook, Netflix og YouTube. Øverst til høyre har du to sirkel-knapper som tar deg til innstillingene og valget av inngangskilde. 

I bakgrunn av hovedmenyen vises det du ser på akkurat nå – om det så er TV-sendinger eller en Netflix-film. Selve hovedmenyen er nemlig et lag som ligger på toppen av sendingen, ikke et system som integrerer sendingen i et lite vindu inne i smart-TV-systemet – slik mange av konkurrentene har løst det.

– Går du inn i for eksempel Netflix kan du styre Netflix-applikasjonen, og hvor enn du er kan du ta opp menyen. Du kan også gå over til å se hvilke apper som kjører akkurat nå, og stenge dem ned akkurat slik du gjør med en Android-telefon, forteller Åhsgren.

LG lager selv flere Android-baserte telefoner, og måten de to systemene stenger ned apper er veldig lik. WebOS byr videre på LGs appbutikk, LG Store, der du kan laste ned både spill og filmer. Når du laster ned slikt, vil det legge seg i en egen bunnmeny du når via en fane i hovedmenyen.

Smidig i bruk

Fra hva vi har sett i dag fremstår WebOS som både intuitiv og enkelt, og det tilbyr definitivt en god brukervennlighet. Med innholdstjeneste såpass enkelt tilgjengelig opplever vi det som smidigere å starte for eksempel Netflix i WebOS, enn via en Apple TV eller flere av de andre smart-TV-løsningene der ute. I praksis er det like enkelt som å bruke en smartmobil.

Får LG med seg flere innholdsleverandører på tvers av kontinentene, og ikke bare i USA, kan de etter vår bedømming raskt sitte på veldig spennende løsning. Vi kommer til å gå systemet i sømmene når vi får muligheten til å teste det under våre kontrollerte forhold, litt senere i år.

Se hvordan WebOS fungerer i filmsnutten under.

LG har vist frem en enorm, buet 105-tommers TV:
Se beistet her »

NB: Klippet har en god del bakgrunnsstøy da det er filmet på messegulvet, i tillegg til at vi hadde problemer med lydutstyret i akkurat dette tilfellet.

Bli vår fan på Facebook!
Vi er på Facebook!

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen