Slik er Intels 10. generasjon Core på 10 nanometer
(Intel Corporation)

Slik er Intels 10. generasjon Core på 10 nanometer

I går kunne konkurrenten AMD avduke sine prosessorplaner for sommeren, og i dag var det Intels tur til å lette på sløret rundt sin tiende generasjon Core-prosessorer, også kjent under kodenavnet «Ice Lake».

En Ice Lake-prosessor i hånda til Intels Gregory Bryant. Foto: Intel Corporation

Dersom du synes du har hørt om Ice Lake i årevis, har du helt rett. Overgangen til 10 nanometers produksjonsprosess har nemlig vært en gedigen hodepine for Intel, og derfor har Ice Lake også blitt utsatt en rekke ganger.

Men i januar ble vi lovet at den nye prosessoren skulle være klar i løpet av året, og i løpet av de kommende månedene skal den bli å finne i en rekke nye produkter.

  Foto: Intel

Intel har dog en annen strategi enn AMD, som vil la den kommende Ryzen 3000-prosessoren bite godt fra seg fra første stund. Ice Lake vil nemlig i første omgang kun være tilgjengelig i de svakere og mer energigjerrige utgavene med TDP på 9, 15 og 28 watt – altså ment for bruk i bærbare PC-er og små stasjonære datamaskiner med begrensede kjølemuligheter.

Dette er en lanseringsstrategi Intel har brukt tidligere også

Ny funksjonalitet

Å fokusere på bedre prosessorer for mindre datamaskiner er ingen dum idé. Disse er i større grad avhengige av å ha et lavt strømforbruk for å hevde seg i konkurransen, mens større stasjonære datamaskiner heller kan løse tyngre oppgaver med rene datakrefter uten at man må tenke på hva dette koster i form av strømforbruk og kortere batteridriftstid.

  Foto: Intel

For Ice Lake trekker Intel selv fram økt effektivitet i visse AI-tunge oppgaver og videokoding i HEVC. Foruten dette har prosessoren integrert støtte for Thunderbolt 3 og Wi-Fi 6, samt «Gen 11»-grafikk som takler 4K-oppløsning med HDR i 120 Hz.

Den integrerte grafikken skal ifølge Intel være ganske så god på å takle spilling i opptil Full HD-oppløsning også, men det er ingen tvil om at de mer seriøse gamerne fremdeles vil ønske seg dedikerte grafikkløsninger.

I tillegg vil selvsagt også Ice Lake være – tradisjonen tro – raskere enn sine forgjengere, men det er altså ikke i klokkefrekvensene vi finner styrken til denne prosessoren.

  Foto: Intel

Merk for øvrig at ikke alt på den nye prosessoren er snekret sammen i 10 nanometers skala. En del av den «lettere» funksjonaliteten overlates til en PCH (Platform Controller Hub) eller «kompisbrikke» lagd med den mer stabile prosessen på 14 nanometer.

Denne strategien brukes for å få en høyere andel fungerende brikker lagd på 10-nanometersprosessen.

Ikke alt til alle

Det at Ice Lake-prosessorene kommer med en del nyheter innabords betyr dessverre ikke nødvendigvis at din nye bærbare datamaskin med en slik prosessor helt sikkert kommer til å ha slikt som siste skrik i trådløst nett og en lynrask Thunderbolt 3-kontakt.

  Foto: Intel

For selv om støtten allerede ligger der i prosessoren, vil det fremdeles være opp til den enkelte PC-produsent om dette skal på plass eller ikke. For ved siden av det rent praktiske med tanke på signalbaner og porter, må det handles inn noen ekstra brikker fra Intel til for å få det til å fungere skikkelig også.

Sett mot dagens situasjon forventer Intel likevel at besparelsene i plass og penger vil øke mulighetene for at dette skal være å finne på flere bærbare PC-er i fremtiden.

Mer interessert i stasjonære?
AMD Ryzen 3000 får inntil 12 kjerner og 24 tråder >>>

(Kilde: The Verge | Intel)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen