Bli med på en kjøretur i Googles helt selvkjørende bil

Ny 360-gradersvideo gir godt innblikk i hvordan den avanserte teknologien fungerer.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Google er blant dem som har satset hardest på «ekte» selvkjørende bilteknologi gjennom deres selskap Waymo, og nå har selskapet valgt å dele fremskrittene med allmennheten på sin egen artige måte – nemlig med en 360-graders video.

Videoen slippes i forbindelse med at Waymo-bilene nå har tilbakelagt hele 5 millioner miles, eller litt over 8 millioner kilometer om man skal bruke vår egen måleenhet.

Videoen, som er lagt ut på YouTube, lar publikum være med som passasjerer på en virtuell tur i en av Waymo-bilene og lar deg altså dreie kameraet fritt omkring for å gi deg inntrykk av hvordan bilfremtiden vil bli – den dagen teknologien eventuelt blir kommersialisert for alvor.

Illustrasjon av hva den selvkjørende bilen «ser». Foto: Waymo

Avansert teknologi

Klippet forklarer også hvordan teknologien fungerer og illustrerer hvordan bilen «ser» omgivelsene ved hjelp av grafikk. Waymo-teknologien baserer seg på Lidar, et optisk «radarsystem» som fungerer ved å sende ut flere tusen pulser per sekund i alle retninger for å kartlegge omgivelsene i stor detalj.

Teknologien bruker også en vanlig radar som registrerer hvor langt unna objekter i omgivelsene befinner seg og hvor raskt de beveger seg. Googles selvkjørende bilteknologi benytter i tillegg høyoppløselige, optiske kameraer som fanger opp rent visuelle data, slik som for eksempel hvorvidt et trafikklys er rødt eller grønt.

Ved hjelp av alle disse løsningene kan bilen oppfatte alle detaljer rundt seg, og operere fullstendig autonomt. Egenskapene forbedres også hele tiden ved at datamaskinen om bord konstant lærer av situasjonene som bilen kommer opp i, og med 8 millioner kilometer tilbakelagt har den altså nå lært en hel del.

Det er ennå uvisst akkurat når Googles teknologi blir tilgjengelig for vanlige forbrukere, men det er ingen tvil om at det går raskt fremover.

Nylig ble en ny, etterlengtet elbil lansert: Hyundai Kona får Tesla-liknende rekkevidde »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen