iPod (Bilde: Magnus Blaker, Nettavisen/Side3)

Slik er de nye iPodene

– Vi tror dette blir årets aller hotteste julegaver, skriver anmelderen.

Nettavisen/Side3: Da Apple avduket den nye iPhone 5 i midten av september, var det ikke alle som fikk med seg at Apple også avduket nye utgaver av iPod Touch og Nano. Begge produktene har tidligere vært ganske spesielle.

iPod Touch er et litt spesielt produkt, som for alle praktiske formål er en iPhone uten telefonfunksjon, litt lavere pris og tynnere utførelse. Dette er et produkt som det på sett og vis kan være litt vanskelig å se verdien av, for hvis du først skal kjøpe noe slik, hvorfor ikke bare gå for en iPhone som gjør alt bedre?

iPad Nano er på sin side et produkt som er et av de iPod-produktene som har gjennomgått flest - og størst - endringer. Som på sitt beste har vært fantastisk, og sitt dårligste ganske håpløst. Nå er den altså kommet i 7. generasjon, og den nye generasjonen er vesentlig større enn forrige generasjon.

Vi har tatt en titt på begge.

En større nano

Ordet nano er et ord som per definisjon betyr noe lite - eller for å være helt nøyaktig «en milliarddel», og tradisjonen tro har hver utgave av iPod Nano stort sett vært mindre enn den forrige. Men i motsetning til en del andre produkter, har Apple slitt litt med å finne ut hva de egentlig ville. Første og andre generasjon var designmessig praktisk talt like, tredje generasjon var en feit stygging som ikke slo an, og fjerde og femte generasjon gikk tilbake til grunndesignet.

iPod Nano har hatt litt identitetskrise gjennom sju generasjoner.
iPod Nano har hatt litt identitetskrise gjennom sju generasjoner.

Den største utviklingen fra 1. til 5. generasjon var egentlig at skjermen ble stadig større.

I 6. generasjon gjorde Apple derimot virkelig en drastisk endring. De kastet hele designkonseptet på dør, og lagde det som best kunne beskrives som en trykkfølsom utgave av iPod Shuffle, og størrelsen ble mer enn halvert. Resultatet ble med all mulig respekt å melde ikke særlig brukervennlig, da man rett og slett trenger litt overflate for at trykkfølsomhet skal kunne fungere - omtrent like håpløst som den knappeløse iPod Shuffle som eksisterte en kort stund.

Heldigvis forsto Apple tabben - noe de også gjorde med iPod Shuffle - og den nye generasjonen av iPod Nano er betydelig større enn forgjengeren. Den nye utgaven har på mange måter blitt det den forrige skulle vært: Litt mindre enn forgjengeren, der en har gjort skjermen enda litt større, fjernet «iPod-hjulet» og erstattet det med trykkfølsomhet.

På mange måter ser rett og slett den nye Nanoen ut som en forminsket iPod Touch - eller rett og slett en 5. generasjons Nano uten navigasjonshjulet.

Resultatet har blitt en enhet som har blitt milevis mer brukervennlig enn forgjengeren. Den er bedre å holde i hånda og lettere å navigere. Den økte størrelsen har også ført til at Apple har fått plass til mer batteri, noe som gir bedre batterikapasitet. 30 timer er ikke til å kimse av.

En har også innsett at ingen bruker iPod Nano til å ta bilder med, så kamerafuksjonaliteten er fjernet - men en har beholdt FM-radioen.

Nano har rett og slett blitt et mer fokusert produkt: En har forbedret det som måtte forbedres og fjernet det man ikke trenger. En kunne uten problem også fjernet muligheten for video- og bildevisning, siden oppløsningen på skjermen ikke er i nærheten av «Retina»-oppløsningen som nye Apple-produkter har, men det har man altså beholdt.

Brukergrensesnittet har likhetstrekk med iOS som benyttes på iPhone, men det er en lettvektsversjon som bare har en lignende måte å fungere på. Du kan for eksempel ikke installere Spotify eller andre apper på enheten. Som standard ligger det åtte ikoner inne i brukergrensesnittet, som er fordelt over to sider.

Skjermen føles omtrent like sensitiv som en iPhone, og er med andre ord svært brukervennlig.

Artikkelen fortsetter på neste side!

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen