Slik endrer mobilskrivingen hjernen din
(Bilde: Champion studio/Shutterstock.com)

Slik endrer mobilskrivingen hjernen din

Den daglige skrivingen på berøringsskjermene påvirker mer enn bare tommelmotorikken.

Teknologiske dupeditter er blitt en helt integrert del av svært mange menneskers hverdag, og som en konsekvens av den hyppige omgangen med PC- og berøringsskjermer er det ikke uvanlig med diverse fysiske ubehag i både øyne, fingre og håndledd.

Når det gjelder tommeltrykking på berøringsskjermer, en mildt sagt utbredt aktivitet, har dette imidlertid vesentlig dypere konsekvenser for vår biologiske virkemåte, som nettstedet TechCrunch nå melder.

Høyere hjerneaktivitet hos smarttelefonbrukerne

Sveitsiske forskere ved University of Zurich gjorde nemlig et noe uventet funn etter å ha studert hjernen til en utvalgt gruppe mobilbrukere. Det forskerne fant ut var at de delene av hjernen som er tilknyttet tommelfingeren viste større aktivitet mens man brukte mobilen til å skrive på.

Dette er riktignok et ganske logisk funn, men det spesielle var at denne økte aktiviteten var desidert høyest hos dem som brukte mobiltelefoner med berøringsskjerm. Hos dem som brukte eldre telefoner med fysiske knapper var aktiviteten vesentlig lavere.

Dette betyr igjen at ved å bruke moderne, berøringsbaserte mobiltelefoner «trener» man opp den delen av hjernen som styrer fingerbevegelsene. I pressemeldingen trekker forskerne en parallell til det faktum at denne spesifikke delen av hjernen er større og mer velutviklet hos for eksempel profesjonelle fiolinister enn hos andre mennesker.

Fikk 62 elektroder på hodet

Funnet til forskerne skilte seg imidlertid ut fra dette fenomenet på den måten at det tilsynelatende ikke spilte noe rolle hvor lenge testpersonene hadde eid og brukt mobiltelefonene sine når det gjaldt aktivitetsgraden i hjernen. Hos fiolinister er aktiviteten mer direkte avhengig av hvor lenge vedkommende har vært aktiv.

Utvalget til de sveitsiske forskerne bestod av til sammen 37 personer, hvorav 26 brukte en smarttelefon, mens de resterende 11 benyttet gammeldagse mobiltelefoner. Hjerneaktiviteten ble målt med EEG-teknologi, hvor testpersonene fikk 62 elektroder plassert på hodet til hver enkelt.

Selv om utvalget altså ikke er spesielt stort, viser eksperimentet ifølge forskerne at mobiltrykkingen faktisk påvirker hjernen, men hva som eventuelt er langtidsvirkningen av dette er uvisst. 

Annen teknologi kan ha skadelige effekter på kroppen: Forskere mener nå at 3D-briller kan skade synet til unge seere »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen