(Bilde: Vegar Jansen, Tek.no)

Slik bygges nettet som skal gi gigabit-bredbånd til alle

Bli med inn i datarommene til Altibox og Viken Fiber.

Oslo/Tek.no: Konkurransen om bredbåndskundene er hard – og alle de store aktørene jobber nå for at du og jeg skal få enda raskere Internett-linjer hjemme.

Nylig lanserte Canal Digital et nytt toppabonnement med 500 Mbit/s nedlastingshastighet, og selskapet Homenet har nylig begynt å teste ut teknologien G.Fast som kan gi hastigheter opptil 750 Mbit/s over gamle kobberbaserte telefonledninger. Og neste år innføres den nye teknologien Docsis 3.1 hos både Get og Canal Digital, noe som vil gjøre det mulig med gigabithastigheter over koaks-kabler. Og det graves fiber over hele landet i rekordfart.

En aktør som virkelig satser tungt nå, er Altibox, som har satt det som mål at de skal kunne tilby gigabit til alle sine 400 000 kunder innen 2017.

Vi ble med Altibox og deres partner Viken Fiber og besøkte to såkalte «noderom» i Oslo for å høre mer om hvordan de har tenkt å gi gigabit til alle. Og ikke minst for å ta en nærmere kikk på noe av det heftigste nettverksutstyret som er å oppdrive på planeten.

Fra venstre: Jon Birger Ellingsen i Viken Fiber, Per Øyvind Ødegård i Altibox og Pål Johnsen i Viken Fiber.
Fra venstre: Jon Birger Ellingsen i Viken Fiber, Per-Øyvind Ødegård i Altibox og Pål Johnsen i Viken Fiber. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Det ene noderommet tilhører Altibox, og befinner seg på ett stort datasenter i Oslo.

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Les kommentarene (28)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen