Slik bygger Telenor mobilnett

Fibernett, naboklager og signalkluss. Utfordringene er mange.

God mobildekning er for mange blitt nesten like livsnødvendig som vann og tak over hodet. Hvis du stusser på dette usagnet, så tenk deg om: Ville du kjøpt et hus som ikke hadde mobildekning innendørs?

Likevel støter mobilselskapene stadig på utfordringer når de skal bygge og oppgradere nettene sine. Kort fortalt vil alle ha mobildekning, men ingen vil ha mobilantenner i hagen.

IMG_6600JPG.
Leder for teknologi Frode Støldal (til venstre) og dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor i Vettakollen.

Vi ble med dekningsdirektør Bjørn Amundsen og Frode Støldal, som er leder for teknologi i Telenor Norge, på en tur rundt i Oslo for å illustrere enkelte av utfordringene som møter en mobilutbygger.

Når nye basestasjoner skal opp i tettbygde strøk, møtes byggesøknadene ofte med protester fra naboene. Ifølge Amundsen er noen opptatt av det estetiske, andre frykter stråling, mens enkelte bare vil ha bedre betalt.

For å imøtekomme estetikerne kan Telenor kamuflere basestasjonene som både piper, furutrær, lysstoffrør og flaggstenger, noe de også gjør når det er nødvendig.

– Det syns vi er helt fair sier Bjørn Amundsen.

Komplisert kabal

Verre kan det være å overbevise strålingsskeptikere om at utstyret ikke er farlig. Noen steder hjelper det å flytte utstyret så det ikke er synlig fra den aktuelle eiendommen lenger, mens andre steder blir selskapet nødt til å finne alternative plasseringer.

IMG_6585JPG.
En typisk mobilmast, med mange basestasjoner fra forskjellige operatører.

Dette er ikke alltid så lett som man skulle tro.  Det er en komplisert kabal som skal gå opp når det skal bygges tilnærmet full mobildekning i et område. Basestasjonene skal ha strøm og forbindelse til nettet, i tillegg til at de må plasseres så de ikke forstyrrer hverandre.

For oss som ikke er eksperter, kan det virke ukomplisert å bygge mobilnett: Kan man ikke bare sette opp noen heftige master på det høyeste punktet i terrenget og så skru opp signalstyrken slik at man når alle?

– Det hadde vært kjempefint det, så lenge bare du og jeg skulle snakke sammen, svarer Amundsen.

I tillegg til kapasitetsproblemet, blir det ofte problemer med interferens, eller forstyrrelser, fra høyt plasserte basestasjoner. Disse kan potensielt ”se” mange andre basestasjoner fra sin høye plassering, og der kan det oppstå forstyrrelser. For å unngå dette plasserer Telenor basestasjonene lavt i terrenget og skyter signalene oppover. 4G-signalene har en rekkevidde på mellom 500 meter og én kilometer, mens GSM-signaler rekker så langt antennen kan ”se”.

Les mer: Derfor er god utsikt=dårlig dekning >>

Basestasjoner tett i tett

Når det er mange mennesker i ett område, som for eksempel på Karl Johan i Oslo, må basestasjonene stå så tett som 50-70 meter. Da blir utfordringen overlevering mellom basestasjonene, og at dette går så smidig at kunden ikke merker det.

Telenor er ikke den eneste mobilutbyggeren i landet. Både Netcom og Tele2-eide Network Norway eier også egne mobilnett. Fremføring av fiberkabler og byggesøknader om nye master er tid- og kostnadskrevende, så der det er mulig, deler mobiloperatørene mastene mellom seg.

Network Norway har klaget over at Telenor og Netcom ikke slipper dem til i sine anlegg. Amundsen mener at de deler der det er plass:

– Vi står ofte i Netcoms master og de hos oss. Faktisk tror jeg nå vi har flere samlokaliserte plasseringer enn steder der vi står alene, sier Amundsen.

IMG_6591JPG.
Masta i Vettakollen har et helt skap med nødstrømsbatterier.

Helt øverst i Vettakollen står en stor mast som dekker Holmenkollanlegget og området rundt. Likevel er den ikke synlig i terrenget før du er helt inntil. Inne i den lille bua som står under masta, står servere og nødstrøm. Flere utfall i mobilnettet, særlig etter nyttårsstormen Dagmar klargjorde behovet for større batterikapasitet ved basestasjonene. I dette anlegget tar batteriene opp et helt skap.

 

Side 2: Slik løser de ekstremtrafikken >>

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen