Slik blogger bloggerne fra mobilen
(Bilde: faksimile, Tjomlid, Ida Wullf, Superpapsen/montasje)

Slik blogger bloggerne fra mobilen

Vi spurte Tjomlid, Ida Wulff og Superpapsen om råd.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Planen var å skrive en guide til blogging fra mobilen. Se på de mest populære blogg-appene, og kanskje tipse om noen kule foto-apper. Det ville vært en relativt enkel guide å skrive.

Men hvilken nytte ville du som leser egentlig hatt av det? En journalist uten førstehåndskunnskap om blogging, vet ikke nødvendigvis hvordan bloggerne arbeider i praksis.

Derfor spurte vi i stedet kjendisbloggerne Gunnar Tjomlid, Ida Wulff og Superpapsen om hvordan de bruker mobilen til å blogge.

Foretrekker Mac til blogging

Gunnar Tjomlid foretrekker å blogge fra Mac fremfor mobil eller nettbrett.
Gunnar Tjomlid foretrekker å blogge fra Mac fremfor mobil eller nettbrett.Foto: Tjomlid (privat)

Gunnar Tjomlid står bak bloggen SAKSYNT, hvor han blant annet forsøker å finne faktabasert informasjon om hendelser, rykter og myter som dukker opp i nyhetsbildet eller på sosiale medier. Og deretter gi det en mer nyansert fremstilling. Han er også aktuell med boken Placebodefekten, som handler om bruken av alternativmedisin.

Bloggpostene skriver han hovedsaklig på en Mac med blogg-programmet MarsEdit. Bloggen hans ligger imidlertid på WordPress, som også har en app.

– Det hender at jeg oppdager feil i en bloggpost som må korrigeres umiddelbart, og da kan det være at jeg fyrer opp WordPress-appen for å gjøre endringer. Jeg har også skrevet en hel bloggpost på iPhone-en. Det fungerer forsåvidt bra, men er selvsagt tungvint og knotete, sier Tjomlid til Amobil.no.

– Jeg har også brukt BlogPress litt, men igjen bare til å korrigere mindre feil i bloggposter, ikke skrive hele bloggposter med. Så lenge jeg egentlig bare fokuserer på en enkelt WordPress-blogg, er WordPress-appen best. BlogPress er nok bedre for de som har mange ulike typer blogger som de vil administrere fra samme app, sier han videre.

  • WordPress-appen er gratis til både Android og iOS, og her kan du registrere deg som bruker direkte i appen. BlogPress er kun til iPhone og iPad.

Ida Wulff: – Mest til kommentarer

Ida Wulff har blitt omtalt som "vår egen Carrie fra Sex and the City" av Side 3, og blogger om nær sagt alt det livet hennes har å by på: Mote, reise, festing, familie, sminke, sosiale medier, interiør, nødhjelp, film og mye, mye mer. Bloggformen kan nesten minne om en personlig dagbok, og hun har på få år rukket å bli en av Norges desidert mest populære bloggere.

Hva synes du er den beste «blogge-appen»?

– Tidligere har jeg brukt WordPress, men nå som jeg blogger fra Blogg.no, bruker jeg deres app. Er kjempefornøyd med den - syns den er oversiktlig og veldig brukervennlig. Jeg har ikke brukt appen så mye til å blogge, men bruker den til å lese og svare på kommentarer i løpet av dagen, sier Wulff til Amobil.no.

  • Blogg.no er en tjeneste som Nettavisen står bak. Appen finnes til både Android og iOS.
Foto: AppStore

Blogging tar tid

Superpapsen og Thelma.
Superpapsen og Thelma.Foto: Superpapsen (privat)

Bloggere havner som regel i en kategori, og "pappa-bloggere" er en av disse kategoriene. Ole Morten Knudsen går under superheltnavnet Superpapsen på bloggen sin, hvor han skriver om hvordan det er å være en moderne Pappa for sin datter Thelma. Bloggen gir et humoristisk syn på pappatilværelsen og det å være i pappapermisjon.

Knudsen forteller at også han bruker WordPress til å blogge, men at han foretrekker å sitte foran en PC.

– Det skal derimot sies at jeg oftere benytter appen, og da spesielt på iPad, til å skrive utkast til blogginnlegg som jeg så gjør siste finish på via datamaskinen. Det vil si: se over, legge inn lenker – noe som er mye enklere via WordPress på laptop –, sette inn bilder og bildetekster. Men selve teksten er da som oftest klargjort via appen, sier "Superpapsen".

– Blogging tar tid, og som småbarnsfar er det ofte den ikke strekker til, så da er det ypperlig å skrive ut teksten en har i hodet på vei til og fra jobb. Mobilappen er også ekstremt viktig for å kunne følge med på statistikk og kommentarer som kommer inn og besvare disse. Til akkurat det bruker jeg fullversjonen mindre, siden mobilappen gir meg det jeg trenger, sier han videre.

Tjomlid: – Tungvint med iPad eller iPhone

Gunnar Tjomlid sier han ikke har blitt komfortabel med å skrive lange tekster fra en mobil eller et nettbrett, men at det kan fungere greit å skrive referater med et stort nettbrett. Da han byttet til iPad Mini fikk han imidlertid problemer med å skrive skikkelig med begge hender.

– Mine bloggposter er som regel temmelig lange, og jeg driver veldig mye research mens jeg skriver. Mange åpne nettsider og dokumenter samtidig. Da blir det for tungvint å jobbe på en iPad eller iPhone. Men til å korrigere feil i ettertid, fungerer det glitrende. Jeg vil også anta at for bloggere som legger ut mest bilder og korte tekster, så kan mobil- eller nettbrett-blogging fungere utmerket, avslutter Tjomlid.

De beste bildene får du med speilreflekskamera - Superpapsen

Superpapsen: – Mobilen er et viktig verktøy

Knudsen, pappabloggeren altså, sier at han bruker Instagram for å legge til effekter og beskjære bildene han tar med mobilkameraet. Han bruker samme bilde-app til å promotere bloggen sin og skaffe seg nye lesere. Derimot erkjenner han at han ikke har utforsket bilderedigeringsapper for mobil i særlig grad. Det er det en grunn til:

– Det største aberet med å blogge via mobil, foruten at en kan få sår tommel, er bilder. De beste bildene får du med speilreflekskamera og da er det kjekt å ha en laptop for å overføre dem. Og gjerne Photoshop for å rette på lyset, fjerne mine lite flatterende rynker, og gjøre pappatilværelsen hakket mer glamorøs. Ellers er både notater for å lagre tekster når jeg er offline, app for YouTube for å laste opp filmer raskt, og Gmail for å sende meg selv filer og bilder til senere bruk, nyttig for meg, forklarer "Superpapsen".

– Mobilen er helt klart et viktig verktøy, selv om jeg velger laptop om jeg kan. Men Superpapsen hadde klart vært en kjedeligere blogg uten mobilen. Muligens med litt færre skrivefeil, avslutter han.

Hvilke apper bruker du til å blogge med fra mobilen? Kommenter i forumet under!

Les også: Her er ukens utvalgte apper

(Kilder: Tjomlid.com, Ida Wulff, Superpapsen.no)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen