Smartere biler, vekst for smarttelefoner og økt sammensmelting av teknologi og trening er noe av det vi kan se fram til. (Bilde: Montasje: Ollie Rickman/Twitpic, Google, iStock Photo)

Slik blir teknotrendene i 2013

Her er 7 spådommer fra bransjen.

Consumer Electronics Show (CES) er verdens største messe for forbrukerelektronikk. Den avholdes hvert år i Las Vegas i starten av januar, og interessen er stor i de nordiske landene.

På grunn av dette valgte organisasjonen som driver messen, Consumer Electronics Association (CEA), å komme til Stockholm for å arrangere en av sine såkalte «pre-events».

Teknisk ukeblad skriver at CEA presenterte sju spådommer for teknotrendene i 2013, og de kan du lese om nedenfor:

1. Forbrukerteknologi i vekst

Ifølge direktør for industrianalyse Steve Koenig og sjefsøkonom Shawn DuBravac i CEA, vokser markedet for forbrukerelektronikk på bekostning av andre områder.

Vi bruker stadig mer penger på dingser og dippedutter, og denne julen kjøper vi tre prosent mer forbrukerteknologi enn for fire år siden.

2. Dominans fra smarttelefoner og nettbrett

Google Nexus 7.
Google Nexus 7.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

På bare ett år har kjøp av smarttelefoner og nettbrett økt med henholdsvis 38 og 37 prosent på verdensbasis. «Den dynamiske duoen» bidrar, ifølge CEA, egenhendig til å redde veksten i forbrukerteknologiindustrien.

Smarttelefoner og nettbrett har nå blitt så utbredt at vi vil se stadig flere nisjeprodukter og varer med skreddersydde funksjoner. Det vil bli flere enheter med fire kjerner, stemmestyring og gestkontroll, og Bluetooth og NFC. CEA tror at flere produsenter vil demonstrere ulike bruksområder for spesielt sistnevnte teknologi.

3. Helse og teknologi

Trening, helse og teknologi vil smelte sammen i langt større grad. Smarttelefonen vil kunne fungere som din kostholdsrådgiver, eller minne de eldre på å skru av komfyren og lignende basert på en stadig større utbredelse av sensorer.

Sensorer overalt betyr økt informasjon for leger og firmaer, og dermed flere forslag til tiltak for å endre livsstil og så videre. Treningsdata og vekthistorie blir for eksempel digitalisert og puttet inn i systemer som deretter kan skreddersy treningsprogrammer for deg.

4. Flere hybrider

Lenovos Ideapad Yoga er et eksempel på en hybrid mellom nettbrett og bærbar PC.
Lenovos Ideapad Yoga er et eksempel på en hybrid mellom nettbrett og bærbar PC.Foto: Lenovo

Med inntoget til Windows 8, hviskes skillet mellom tradisjonelt adskilte formfaktorer som stasjonær PC, bærbar PC og nettbrett ut i større grad.

Vi vil se stadig flere hybridprodukter som for eksempel kan fungere som både en skrivebordsmaskin og et mobilt nettbrett.

5. Smartere biler

Vi har tidligere sett demonstrasjoner av førerløse biler, og dette vil det bare bli mer av, skal vi tro CEA. Organisasjonen mener at det er innen bilbransjen vi kommer til å se størst vekst innen forbrukerteknologi de neste årene, med unntak av smarttelefoner og nettbrett.

Bilene vil få stadig mer teknologi, flere sensorer, video på frontruta og, som nevnt, førerløse egenskaper.

6. Enorme TV-er

Stor skjerm med høy oppløsning.
Stor skjerm med høy oppløsning.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Etterspørselen etter TV-er større enn 60 tommer har vokst med hele 452 prosent på ett år, viser CEAs statistikk. Mindre fjernsyn blir i økende grad byttet ut med nettbrett og bærbare datamaskiner.

Større skjermer betyr også økt behov for høyere oppløsning. Produsentene driver for tiden og sysler med såkalt 4K Ultra HD, det vil si en oppløsning på fire ganger dagens Full HD-standard. TV-er med slik monsteroppløsning vil dukke opp i 2013, og CEA spår at 8,8 prosent av TV-er i det amerikanske markedet vil ha 4K-oppløsning innen 2016.

7. Alltid på nett

Vi har tidligere nevnt at trenden ser ut til å bli at alt skal være smart, inkludert penner, kjøleskap, biler og det mer tradisjonelle utvalget av mobiltelefoner, TV-er og PC-er.

Dette betyr at vi og nesten alt vi driver med (fra kaffetraktere til vaskemaskiner) alltid vil være på nett, og i 2012 vil 1,5 milliarder enheter med nettilknytning bli solgt. Dette vil bare vokse, mener CEA, som spår at vi i 2015 vil ha 3,47 tilkoblede enheter per person, mens vi i 2020 vil ha 6,58 per person.

Hva syns du om disse spådommene? Diskuter gjerne i kommentarfeltet nedenfor!

(Kilde: Teknisk ukeblad)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen