Slik blir neste generasjon superprosessor til mobil
(Bilde: Qualcomm og iStock)

Slik blir neste generasjon superprosessor til mobil

Qualcomm har gått ut med flere detaljer om grafikkdelen i Snapdragon 820.

Mange har hatt store forventninger til Qualcomms neste generasjon systembrikke, Snapdragon 820, etter problemene forgjengeren Snapdragon 810 har hatt med overoppheting. Selv om problemene skal være løst i en ny versjon av brikken, er det ikke tvil om at varmeproblemene har gitt Qualcomm en kraftig ripe i lakken. Stort bedre ble det ikke av at Samsung valgte å utelukkende benytte sin egen Exynos-brikke i sine nyeste flaggskipmodeller, etter å ha brukt Snapdragon-brikker i veldig mange toppmodeller tidligere.

Qualcomm gikk i dag ut med flere detaljer om Snapdragon 820, som vil dukke opp i de første mobiltelefonene første halvår 2016. 

Adreno 530 skal være 40 prosent raskere, og bruke 40 prosent mindre strøm, sammenlignet med Adreno 430.
Adreno 530 skal være 40 prosent raskere, og bruke 40 prosent mindre strøm, sammenlignet med Adreno 430. Foto: Qualcomm

4K med 60 bilder i sekundet

I første omgang fokuserer selskapet på grafikkmulighetene i den kommende brikken, og det selskapet kaller «neste generasjon GPU-arkitektur». Snapdragon 820 vil være den første systembrikken som inneholder den nye grafikkprosessoren (GPU-en) Adreno 530. Denne skal ifølge Qualcomm være 40 prosent raskere enn forgjengeren Adreno 430, samtidig som strømforbruket skal være 40 prosent lavere.

Adreno 530 vil støtte 4K-videoavspilling med 60 bilder i sekundet over HDMI 2.0, for avspilling på en PC-skjerm eller TV. GPU-en støtter OpenGL ES 3.1+APE (Android Extension Pack), Renderscript, OpenCL 2.0 og Vulkan. Sistnevnte er et grafikk-API som blant annet skal gi bedre flertrådsytelse på mobile plattformer. 

Artikkelen fortsetter under bildet.

Blokkdiagram som viser de ulike komponentene i Snapdragon 820-brikken.
Blokkdiagram som viser de ulike komponentene i Snapdragon 820-brikken. Foto: Qualcomm

Snapdragon 820 kommer også med en ny digital bildeprosessor (ISP – Image Signal Processor) kalt Qualcomm Spectra, som støtter inntil tre bildebrikker/kameraer i mobiltelefonen. Det betyr at du kan ha to hovedkameraer, samt et «selfie-kamera» i fronten. Spectra støtter de  nyeste 14-bits bildebrikkene, noe som skal gi bedre farger og mer naturlige hudtoner, skriver Qualcomm i en pressemelding. Med Spectra vil du kunne ta 25 megapiksel store bilder med en hastighet på 30 bilder i sekundet.

Spectra skal også gi bedre autofokus og mer effektiv reduksjon av bildestøy.

Virtuell virkelighet

– Vi øker Snapdragons evne til å prosessere bildedata signifikant, slik at den skal støtte neste generasjon brukeropplevelser innenfor fotografi, virtuell virkelighet og fotorealistisk grafikk på mobile enheter, samtidig som batteritiden maksimeres, sier Tim Leland i Qualcomm i en pressemelding.

Stillbilde fra en sanntids rendringsdemo laget for å vise grafikkvaliteten til Adreno 530.
Stillbilde fra en sanntids rendringsdemo laget for å vise grafikkvaliteten til Adreno 530.

I et intervju med Forbes.com forteller markedssjef Tim McDonough at Snapdragon 820 kan støtte VR både i mobiltelefoner som monteres i spesielle VR-briller, eller i dedikerte VR-briller.

– Vi tror den neste innovasjonen vil være VR, sier McDonough til Forbes.

Han forteller til nettstedet at Qualcomm tror 820 også vil finne veien inn i underholdningssystemer i biler.

Foreløpig har ikke Qualcomm gått ut med informasjon om CPU-en og andre deler av Snapdragon 820. Men det er antagelig snakk om en 14 nanometer 64-bitbrikke med Hydra CPU-kjerner, og det har vært snakk om en ytelsesøkning for CPU-en på rundt 35 prosent.

(Kilder: Qualcomm 1 og 2Forbes.com )

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen