Gartner har tatt en titt inn i krystallkula. (Bilde: iStock Photo)

Slik blir IT-framtiden

Analyseselskapet Gartner kommer med sine spådommer.

Det amerikanske analyseselskapet Gartner har nå frigitt sine spådommer for IT-verdenen de kommende årene. Anslagene kom fram på konferansen Gartner Symposium/ITxpo, som ble avholdt i Orlando, Florida i forrige uke.

Forutsigelsene fokuserer på neste generasjons løsninger for IT-selskaper verden over. Gartner mener at etter hvert som IT vokser og blir mer utbredt, blir også nedslagsfeltet og konsekvensene mer omfattende enn før – på tvers av tradisjonelle og «nye» områder.

Nedenfor følger listen over spådommene analyseselskapet har plukket ut som de viktigste og mest relevante for den nære framtiden.

1. Windows 8

Windows 8 byr på en radikal forandring av brukergrensesnittet.
Windows 8 byr på en radikal forandring av brukergrensesnittet.Foto: Hardware.no

I løpet av 2015 vil 90 prosent av alle bedrifter ha tatt i bruk Windows 8 i stor skala, mener Gartner.

Trykkskjermvennlige Windows 8 er Microsofts forsøk på å gjøre operativssytemet sitt klart for en framtid der tradisjonelt atskilte plattformer som PC og mobiltelefon nå blir smeltet sammen. Det vil likevel ta litt tid før selskaper klarer å omstille seg til disse endringene.

2. Kinesisk mobiltelefoni

Før 2014 er omme, vil tre av de fem største mobilprodusentene være kinesiske. Samsung og Apple fortsetter å dominere som de ikke-kinesiske selskapene, mens kinesiske aktører som Huawei og ZTE stormer fram.

De viktigste årsakene til denne utviklingen er at den åpne Android-plattformen gjør leverandører uten tidligere ekspertise innen mobile OS i stand til å utnytte teknologien, mens markedet for smarttelefoner er i sterk vekst i Kina.

3. Big data

Wikipedia er et klassisk eksempel på big data. Her er en visualisering av Wikipedia-endringer lagd av IBM.
Wikipedia er et klassisk eksempel på big data. Her er en visualisering av Wikipedia-endringer lagd av IBM.Foto: viegas / Wikimedia Commons

Innen 2015 kommer behovet for såkalt «big data», behandling av enorme datasett, til å etterspørre 4,4 millioner jobber. Bare én tredjedel av disse jobbene vil likevel bli besatt, ifølge Gartner.

En av utfordringene er at selskaper må skaffe flere ansatte med annen kompetanse enn før. Kunnskap innen tradisjonelle felter som IT-administrasjon, analyse og forretninger er nødvendig for å kunne dra nytte av de store datasettene, men det vil også være behov for kunstnere og designere for å visualisere de enorme datamengdene.

4. EU og proteksjonisme

Finanskrisen i EU fortsetter som før, og dette får politikerne til å prøve ut diverse tiltak i et forsøk på å stagge den økende arbeidsledigheten.

Ifølge EU-politikerne er det nødvendig med proteksjonisme for å beskytte arbeidsplasser fra konkurranse utenfra, og nye direktiver skal komme på plass innen 2014. Disse tiltakene skal etter planen redusere bruken av såkalt «offshoring» (flytting av forretninger fra ett land til et annet) med 20 prosent fram mot 2016.

5. IT-ansatte fra Asia

I 2014 vil de fleste nyansettelsene i de største, vestlige IT-markedene skje i selskaper med base i Asia. Bedrifter i spesielt Kina og India opplever stor vekst, og vil dermed øke sine markedsandeler i Vesten.

Mens vestlige firmaer trapper ned bemanningen i takt med økt effektivisering som følge av finanskrisen, vil ikke dette gjelde asiatiske selskaper i samme grad.

Se de seks neste spådommene på neste side »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen