Nye Firefox vil se lekkert ut på nye berøringsskjermer. (Bilde: Microsoft/hardware.no)

Slik blir Firefox i Windows 8

Helt ny design laget for å fungere med berøring, ikke museklikk.

Mozilla har gjort mange endringer på nettleseren sin etter at de først erklærte de ville lage en egen "Metro"-utgave av Firefox.

Nå har den første testutgaven kommet, og selv om den har en del småfeil å fikse på, så er det en lekker sak å se på.

Ett program, to visningsmodus

Versjonen du kan laste ned er en såkalt Nightly-versjon, og den nåværende utgaven ligger tre hakk foran den nåværende stabile Firefox 15.

Akkurat som Internet Explorer og Chrome kan Firefox åpnes opp på to ulike måter i Windows 8. Du kan enten åpne den vanlige versjon, som er laget for klikking og navigering med mus, eller så kan du åpne opp den berøringsvennlige versjonen fra Start-skjermen.

Det er selvfølgelig sistnevnte som er den store nyheten, og Mozilla har lagt inn flere smarte funksjoner for å gjøre nettleseren så enkel som mulig å bruke med fingrene.

Slik ser Firefox ut når du åpner det opp fra startskjermen i Windows 8.
Slik ser Firefox ut når du åpner det opp fra startskjermen i Windows 8.

Ustabil, men fin å se på

La oss begynne med å si at Nightly-versjonen ikke er stabil nok til å bruke som hovednettleseren din ennå, men den kan likevel være moro å prøve ut.

For å prøve Metro-utgaven, som nå forøvrig heter Modern UI-utgaven, må du sette Nightly (eller Firefox) som standardnettleseren din. Det er kun da du kan få opp den berøringsvennlige utgaven, og prøve ut de nye funksjonene.

I vår lille testrunde slet vi både med å få nettleseren til å gå til nettsidene vi skrev inn, i tillegg til at den manglet støtte for skrollehjulet vårt. Ettersom det hele er laget for å brukes med hendene tenkte vi det ville fungere å navigere seg rundt ved å trykke og dra med musen, men heller ikke det fungerte.

Det hele ser imidlertid veldig fint ut, selv om funksjonaliteten altså ikke er der helt ennå. Hvis du ikke vil prøve den uferdige versjonen selv, kan du se en liten demonstrasjonsvideo under, hvor det hele fungerer veldig greit og problemfritt:

Du kan laste ned Nightly-versjon via denne lenken.

Les også: Firefox kommer i Metro-utgave

(Kilde: Neowin)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen