Du blir konstant overvåket på Internett, enten du liker det eller ei. Det er imidlertid mulig å bli skikkelig anonym på nettet.
Guide
Du blir konstant overvåket på Internett, enten du liker det eller ei. Det er imidlertid mulig å bli skikkelig anonym på nettet. (Bilde: istock 12036375/Google/Hardware.no)

Slik blir du helt anonym på nettet

Dette er triksene storebror ikke vil at du skal kunne.

Freenet: Helt privat

Freenet er enda mer forskjellig fra en VPN enn Tor, men baserer seg på litt av de samme prinsippene. Her er imidlertid hver eneste PC en node, og alle maskiner i nettverket videresender trafikk til og fra alle de andre.

Fordelen ved dette er det samme som Tor kan by på. Det blir nemlig tilnærmet umulig å finne ut hva akkurat din maskin sender ut, og hva akkurat din maskin mottar – for alt en observatør vet, kan alt av datatrafikk bare være videreformidling.

Har sine svakheter

Freenet er imidlertid heller ikke usårlig. Dersom din maskin kobler til 10 – 15 forskjellige maskiner for å få tilgang til nettet, og alle disse tilhører samme person, vil denne enkelt kunne følge med på hvilke data du tar inn, og hvilke du sender ut igjen.

Den eneste måten å sikre seg mot dette på er å opprette et eget «mini-Freenet», altså et såkalt «mørkt nett». Dette innebærer at du kun kobler deg til maskiner du vet hvem som eier, og at de kun kobler seg til din – som et slags mini-VPN som kan gå fra Kina til USA, men som bruker en type datatrafikk som det er nesten umulig å oppdage.

Dette er imidlertid noe du kun trenger bekymre deg for dersom du driver med noe som faktisk er ulovlig. Å «ringe inn» en bruker på denne måten er nemlig noe som vil være relevant å gjøre i en etterforskning, og rett og slett for upraktisk bare for å følge med på hva lovlydige brukere driver med.

Freenet vil ta opp ganske mye plass, selv om selve programmet er temmelig lite.
Freenet vil ta opp ganske mye plass, selv om selve programmet er temmelig lite.

Er ikke på Internett

En større ulempe ved Freenet er at det er kjempetregt. Dette kommer at at det stort sett ikke finnes andre linjer som betjener nettverket enn brukernes egne Internettlinjer – og at all data skal gjennom en rekke anonyme ledd, før det kommer frem dit det skal.

Et digert, kryptert datalager vil også ta opp plass på maskinen din hvis du installerer det, og vil fungere som et «hurtigminne» for hele nettverket.

Det krever sitt å sette opp Freenet. Her ser du førstegangs-oppsett for lav sikkerhet, og sikkerhetsinnstillinger i «enkel modus».
Det krever sitt å sette opp Freenet. Her ser du førstegangs-oppsett for lav sikkerhet, og sikkerhetsinnstillinger i «enkel modus».

I tillegg kan du strengt tatt ikke bruke Freenet til å komme deg inn på vanlige Internettsider. Du får utelukkende tilgang til de dataene som ligger i «hurtigminnet» på alle de andre brukernes harddisker.

Freenet er dermed som et eget, distribuert Internett inni Internett, hvor loggføring normalt er så godt som umulig.

Slik setter du det opp

Å installere Freenet er en smule mer komplisert enn å bare laste ned Tor eller sette opp en VPN. Først og fremst anbefales det at du bruker en egen dedikert nettleser som utelukkende kjører på Freenet. I tillegg anbefales du å alltid ha denne i privatmodus. Det følger altså ikke med noen ferdigoppsatt nettleser, som det gjør med Tor.

Når du har installert Freenet, kommer det en rekke valg du må gjøre hva angår sikkerhetsnivåer. Så følger det et vell av innstillinger du kan gjøre når selve Freenet har startet opp, og de mer avanserte innstillingene er definitivt noe som forbeholdes de mer teknisk kyndige blant oss.

Teknologien er imidlertid ekstremt sikker, selv ved å bare klikke deg fremover gjennom standardinnstillingene som dukker opp i førstegangsoppsettet vi har vist overfor.

For spesielt interesserte

Lovligheten til Freenet, da det baserer seg på bruker-til-bruker-overføring av data, er for øvrig uklar i enkelte land. Prosjektet sine nettsider har vært blokkert i Kina i mange år, og enkelte mener at den franske åndsverkloven kan bety at selve teknologien er ulovlig å benytte der.

Så sant du konfigurerer Freenet riktig, vil det like fullt være omtrent umulig å oppdage. Det er dog litt for mange muligheter til at vi vil gå gjennom disse i detalj – og skulle du ha behov for Freenet i ekstrem-modus, er det rimelig å anta at du vil være motivert til å lese deg opp på prosjektets egen dokumentasjon. Vi antar også at du da bor i et land som er fryktelig mye mer restriktivt i sin lovgivning enn Norge.

Ble med over på siste side, så går vi gjennom alternativene vi har sett på »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen