Du blir konstant overvåket på Internett, enten du liker det eller ei. Det er imidlertid mulig å bli skikkelig anonym på nettet.
Guide
Du blir konstant overvåket på Internett, enten du liker det eller ei. Det er imidlertid mulig å bli skikkelig anonym på nettet. (Bilde: istock 12036375/Google/Hardware.no)

Slik blir du helt anonym på nettet

Dette er triksene storebror ikke vil at du skal kunne.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Oppsummering

Som vi har sett, har du en rekke alternativer hvis du ønsker å kommunisere nærmest helt anonymt over Internett. Noen av løsningene som finnes er mer tekniske enn andre, men det er fullt mulig for de aller fleste å skjule sin identitet fra omverdenen.

Kommersielle VPN-aktører er nok noen av de sikreste alternativene som finnes, og definitivt de som er enklest og raskest å ta i bruk. Disse tilbyr også langt høyere hastigheter enn det meste du kan få til gratis, og flere av tilbyderne har servere med fibertilkobling i en rekke land rundt om i verden.

Proxy-servere kan være enda tryggere, men ulempen er at de gjerne er litt tregere. I tillegg kreves det en del forarbeid, og ganske god innsikt i temaet, hvis du har tenkt å sette opp en privat – og dermed sikker – tjeneste. Til slutt har du tjenester som Tor og Freenet, som er svært avanserte, svært sikre, men også har sine fallgruver.

For de aller fleste er det like fullt både trygt, og dessuten helt lovlig, å benytte seg av alternativene som finnes. VPN-teknologien er vel i grunn den vi ville anbefalt for de aller fleste, og prisnivået hos de fleste tilbyderne er i dag ikke særlig høyere enn hva en strømmetjeneste for film eller musikk tar.

Ikke fritt frem

VPN-teknologi kan imidlertid brukes til kriminell aktivitet, på lik linje med all teknologi som kan brukes til anonymisering – fra proxy-servere til finlandshetter. Har du slikt i tankene bør du imidlertid ikke føle deg for trygg, ettersom alle som driver med ulovligheter kan bli «avkledd» med de riktige verktøyene.

Utsendelse av søppelpost, piratkopiering og det som verre er, er aktiviteter som tilbydere ofte slår hardt ned på dersom de oppdager det. Kan de ikke spore deg opp, vil de ofte bare sperre for muligheten til å drive med slike aktiviteter, for alle sine brukere.

Dette er også aktiviteter som fører til at man blir aktivt sporet opp av politiets sporhunder på nettet. Hardbarkede kriminelle benytter derfor mye mer avanserte oppsett enn de vi dekker her.

Raskt, trygt og rimelig

En annen bonus med løsninger som både proxy og VPN, er at hvis du får det til å se ut som du sitter i et annet land vil du få lovlig tilgang til filmer og serier som ikke har kommet til Norge. Hvis du planlegger å bruke teknologien til dette, kan det imidlertid være greit å sjekke vilkårene til tjenesten du bruker – for å se om de har eksplisitt forbudt slik aktivitet.

Det eneste aberet med de gode VPN-tilbyderne er, hva din anonymitet angår, at du i siste instans bare har deres ord for at de faktisk ikke fører logger. Du er altså avhengig av at disse er til å stole på, og det kan dermed være lurt å gjøre litt graving selv før du eventuelt velger en leverandør.

Nå for tiden skal mer og mer informasjon om hva du gjør på Internett loggføres, både av myndighetene og av private aktører i Norge. Da vil denne typen teknologi kunne bli mer og mer relevant for de som har lyst til å skjule seg, selv om de har rent mel i posen.

I Danmark har de brukt flere hundre millioner på datalagring.
Flere mener tiltaket er fullstendig ubrukelig »

Les også oversikten over hva disse VPN-tjenestene sier om loggføring:
Disse VPN-tilbyderne sier de tar anonymitet på alvor »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen