Slik blir de nye aldersgrensene på kino
Teknofil
(Bilde: Shutterstock)

Slik blir de nye aldersgrensene på kino

Neste år må også filmer som vises på nettet merkes.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Stortinget har denne uken vedtatt å endre aldersgrensene for kinofilmer, skriver VG. I løpet av neste år vil derfor Medietilsynet utarbeide nye forskrifter og retningslinjer, før endringen trer i kraft.

Den mest dramatiske endringen er likevel at programmer og filmer som vises via Internett også skal merkes med aldersgrenser. Dette vil gjelde blant annet streamingtjenester som Netflix, Viaplay, Cmore og HBO. I dag er mye av innholdet merket med aldersgrenser, men ikke alt. Dessuten bruker enkelte aktører egen merking på noen filmer eller serier, som Netflix' «Kids OK» og «Adult».

Programmer og filmer som vises på TV, og ikke minst DVD/Blu-ray, skal også merkes med de nye aldersgrensene. I det nye lovforslaget finner vi likevel noen unntak fra regelen. For eksempel trenger ikke nyhets- og aktualitetsstoff, undervisnings- og forskningsstoff, musikkstoff, idrettsstoff, hobby-, instruksjons- og fritidsstoff eller direktesendinger å merkes.

Slik blir de nye aldersgrensene

Med de nye aldersgrensene får vi ett nytt nivå for filmer som er beregnet på barn og unge, samt to mindre justeringer. Medietilsynet mener at de nye grensene bedre gjenspeiler utviklingsnivået hos barn.

De nye grensene er som følger:

  • Tillatt for alle (som før)
  • 6 år (tidligere 7 år)
  • 9 år (ny grense)
  • 12 år (tidligere 11 år)
  • 15 år (som før)
  • 18 år (som før)

I følge med foresatte (eller andre i foresattes sted), kan barn slippe inn på kinofilmer med en aldersgrense som ligger ett nivå høyere enn barnets alder. Dette gjelder alle nivåer unntatt 18-årsgrensen. 

Aldersgrensen på en ny film vil – som i dag – fastsettes av Medietilsynets forhåndskontroll. Nøyaktig når regelendringen innføres er derimot ikke klart riktig ennå, men vi vil tippe at det skjer i løpet av 2015.

Hvilken aldersgrense får denne filmen, mon tro?
Se Jurassic World-traileren her » 

(Kilder: MedietilsynetVG, Stortinget)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen