Kommentar

Slik beskytter du din iPad

Unngå å bli hacket: Her er 11 tips for å jobbe sikkert på iPad.

Vår faste kommentator Hans-Petter Nygård-Hansen har 11 smarte tips til deg som har tenkt å bruke nettbrettet på jobben

Nettbrett, og særlig Apples iPad, var blant fjorårets mest populære julegaver. Nettbrett-trafikken hos de digitale mediehusene spratt i været da julegavene var ferdig pakket ut.

Ulempene med en iPad – særlig hvis man har planer om å bruke den i jobbsammenheng – er at den er lett å hacke. Særlig enkelt er det hvis man surfer på åpne trådløse nettverk, for eksempel på trådløse soner som det finnes veldig mange av. Kombinasjonen av åpne trådløse soner og ingen sikkerhetsmekanismer tatt i bruk på egen iPad, kan nærmest fungere som en åpen invitasjon til å bli hacket.

Allerede for ett år siden kunne vi lese i VG at vår egen statsminister, Jens Stoltenberg, ble advart på det sterkeste mot å bruke iPad-en i jobb sammenheng. En advarsel som kom fra både PST og Riksrevisjonen, og som ble etterfulgt av en uttalelse fra en hacker som blant annet hadde stått bak angrepene på hjemmesidene til Høyre og AP tidligere i 2011:

– Det er helt latterlig. Hvis Jens Stoltenberg virkelig leser e-post rett på iPad, så kan jeg nesten uten problemer lese e-posten hans, plante e-post der og sende mail fra hans konto. Det er patetisk hvor lett det er, sier hackeren «Panda».

Heldigvis finnes det grep man kan ta, for å gjøre det langt vanskeligere å bli utsatt for uønsket «besøk» på din iPad:

• Pass godt på iPad-en din
• Hold skjermen ren
• Krev bruk av passord for å åpne iPad-en
• Slett alt på iPad-en etter 10 mislykkede kodeforsøk
• Slå på «Finn iPad»
• Begrens tilgangen til utvalgte apper og tjenester
• Krypter forbindelsen på jobb-mailen
• Koble deg til Internett via en VPN-forbindelse
• Bruk 1Password-appen til å kryptere pålogging til websider og Internett-tjenester
• Kjør full kombo – kombiner VPN med 1Password
• Sikkerhetskopier og synkroniser innholdet ditt i skyen

Les videre for mer informasjon knyttet til alle 11 tipsene – og la oss begynne med de enkleste grepene først:

1. Pass godt på iPad-en din. Det høres kanskje litt banalt ut, men det viktigste er at du rett og slett holder et godt øye med din iPad, slik at du kan forhindre at noen (Gud forby) installerer et spionprogram på iPad-en din mens du er på et raskt besøk på toalettet, eller kjøper deg en kaffe på kaffebaren du surfer på.

2. Hold skjermen din ren. Hvis du tenker på det – og ser ned på din egen iPad-skjerm, og den ikke er ren, så vil du høyst sannsynlig se at den er full av merker – merker fra dine fingre. Har du slått på automatisk kode, vil merkene kanskje i stor grad være knyttet til koden din – som du har tastet inn mange, mange, mange ganger – enten i stående eller liggende posisjon. En hacker – eller tyv – kan på denne måten teste seg frem til hva koden din er – har du slått på krav om et passord – og ett kort ett som sådan.

3. Krev bruk av passord for å åpne iPad-en. Det første du bør gjøre med din iPad er å sette den opp til å kreve et passord for å få tilgang til den. I tillegg bør du også sette den opp til å slå på Autolås – min låser seg automatisk etter 5 minutter, men du kan velge mellom alt fra 2 til 15 minutter. Du kan videre kreve at kode kreves umiddelbart etter at du f.eks. har lukket den, eller satt den i dvalemodus. Koden i seg selv varierer fra en firesifret kode – en enkel kode – eller en selvvalgt kode som kan være mye lengre, og som også kan inneholde en blanding av tall og bokstaver. Det siste er å anbefale.

4. Slett alt på iPad-en etter 10 mislykkede kodeforsøk. Faller iPad-en din i feil hender, og du har satt opp en skikkelig kode, så kan det uansett være en ekstra god sikkerhet å få alle data slettet hvis noen har tastet inn feil kode mer enn 10 ganger.

5. Slå på «Finn iPad». Forsvinner din iPad er det greit å vite at det finnes en måte å få tak i den på. Det er ingen dum ide å slå på Finn iPad fra stedstjenester, og har du en iPhone, en iPod eller en annen iPad kan du via appen Finn iPhone finne din forsvunnede iPad så fort den er tilkoblet et nettverk – enten via 3G eller WiFi.

» Last ned Finn iPhone

Denne tjenesten var kun forbeholdt iPhone- og iPad-eiere som hadde kjøpt en MobileMe-abonnement, men er i dag tilgjengelig for alle som har oppgradert til iOS4 eller 5.

Har du ikke en annen iDings du kan bruke til å spore opp din iPad, kan du også bruke hvilken som helst PC med Internett-tilgang og en web-browser. Logg deg inn på iTunes-kontoen din fra http://iCloud.com og du vil kunne finne frem til din iPad derifra – via «Find my iPhone» ikonet:

I begge tilfeller vil du – såfremt din iPad er tilkoblet Internett – få oversikt over hvor den befinner seg, i tillegg til at du nå har flere muligheter:

• Spill av en lyd/alarm, eller send en melding til vedkommende som har stjålet din elskede iPad
• Fjernlåse iPad-en din, eller
• Fjernslette hele iPad-en slik at all data blir slettet

6. Begrense tilgangen til utvalgte apper og tjenester. Under innstillinger og Generelt ligger det et valg som heter Restriksjoner. Her kan du – eller for eksempel din IT-sjef – sette opp egne begrensninger for hvordan du skal få brukt din iPad. Hvilke apps som du skal kunne bruke, om det skal være lov eller ikke å bruke kameraet, FaceTime for video-samtaler, YouTube (ikke lov å leke i arbeidstiden vet du), begrense tilgang og avspilling av innhold basert på aldersgrenser, stoppe muligheter for inn App-purchase (Kjøp i programmer), osv, osv. Det å sette opp restriksjonene krever et eget passord – noe en arbeidsgiver kan kreve ved å slippe til iPad-en i arbeidsmiljøet. Samme funksjonalitet er greit å kjenne til om man har planer om å låne bort, eller gi ungene en iPad ved en passende anledning.

Les resten av saken på side 2

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen