(Bilde: Montasje: Tek.no/Shutterstock)

Slik beskytter du deg mot elektronikkens verste fiende

– EMP-angrep er en reell trussel.

EMP er et fenomen som i løpet av ett nanosekund kan sende både deg, nabolaget og hele land rett inn i dampmaskin-alderen. Samfunnet jobber kontinuerlig – mest i det skjulte – for å beskytte oss. Men du kan også gjøre en del selv, uten at du behøver å bli sett på som hysterisk av den grunn. For dette er en reell trussel med potensielt store konsekvenser. Og en av truslene finnes rett foran deg, på kjøkkenet ditt.

Tenk deg at du bor i en småby, våkner opp en morgen, og strømmen har gått. Du sjekker sikringsskapet, og der har noen kurser koblet ut, men ellers er alt i orden.

Du banner. Ingen kaffe i dag, bare en uristet brødskive. Du setter deg i bilen for å kjøre på jobb, men den vil ikke starte. Instrumentene oppfører seg helt vilt. Så legger du merke til noe annet: Det er usedvanlig stille. Ingen trafikk på veien, og ingen motorstøy. En enslig fugl seiler kvitrende forbi, men det er alt. 

Lammer samfunnet totalt

Trådløst samband av alle slag er noe av det som er mest utsatt for EMP. Radio, mobilnett, tv og datasignaler kan slås ut lydløst, og på brøkdelen av et sekund.
Trådløst samband av alle slag er noe av det som er mest utsatt for EMP. Radio, mobilnett, tv og datasignaler kan slås ut lydløst, og på brøkdelen av et sekund. Foto: Günter Albers/Shutterstock

Senere samme dag får du vite hva som har skjedd. I løpet av natta ble nattehimmelen fylt av et blendende hvitt lys, og deretter ble alt svart. Strømmen har gått i et område med nesten 10 mils radius. Og hadde strømmen vært der, ville du ikke hatt særlig nytte av den, for de fleste ting som inneholder transistorer og mikrobrikker – som i praksis betyr alle ting som drives av strøm – har blitt ubrukelige. Halvlederne i brødristeren, datamaskinen, bilen og radioen er svidd i filler, og disse og flere til har definitivt lagt på røret for godt. Strømkretsene i fryseren er ugjenkallelig ødelagte, og maten tiner. Heldigvis ser mobilen din ut til å fungere, men den finner ingen leverandør. Selv ikke nødnummer fungerer.

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
NITO- eller Tekna-medlem?
Få 50 % rabatt
Jobber du i en bedrift med mer enn fem ansatte?
Ta kontakt for grupperabatt
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal. Ved årlig periodisering tilbys også bedriftsfaktura.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Les kommentarene (8)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen