(Bilde: ChameleonsEye, Oleksiy Mark / Shutterstock)

Nå får du endelig utnyttet SSD-hastigheten

Den nye SATA Express-standarden er sluppet.

Rask, strømsparende og sikker SSD-teknologi har virkelig skutt fart de siste årene, og i disse dager er det ofte SATA-grensesnittet mellom datamaskinen og lagringsenheten som holder tilbake ytelsen man kan få fra slike enheter.

Dette er en utfordring som SATA-IO, organisasjonen som er ansvarlig for spesifikasjonen for dette grensesnittet, nå omsider har løst. En ny standard ved navn SATA 3.2 er nå på plass med en rekke nye funksjoner, men den har fått en temmelig trang fødsel.

Først meldte nemlig organisasjonen at en oppdatert standard skulle være på plass innen utgangen av 2011, men ikke før i januar i år ble den nye versjonen sluppet for tilsyn og testing av organisasjonens medlemmer – og nå er den altså endelig klar til bruk.

Mange forbedringer

Slik forestilte SATA-IO seg at nye signalkabler ville kunne se ut.
Slik forestilte SATA-IO seg at nye signalkabler ville kunne se ut.

Endringene i den nye standarden er imidlertid ikke få, og kan både forklare og rettferdiggjøre ventetiden. Hastighetsøkningen er riktig nok den vi har sett mest frem til, og denne er også den vi er mest begeistret for i dag.

SATA Express, som funksjonen heter, tar nemlig i bruk to signalbaner med spesifikasjonen PCI Express 3.0, som tilsammen gir en overføringshastighet på 2 GB/s – et betydelig fremskritt fra de 0,6 GB/s som SATA 3.0 har å rutte med.

Av øvrige nyheter som er lagt inn i standarden finner vi imidlertid også M.2, en liten formfaktor-standard for bittesmå SSD-er – mindre enn mSATA – som samtidig blant annet vil støtte trådløse nettverkskort, USB, og PCI-Express.

En rekke andre forbedringer retter seg inn mot miniatyrisering og strømsparing, med et uttrykt mål om å bedre tilrettelegge for ultratynne bærbare PC-er og andre, mer mobile, enheter.

Nettopp bærbare enheter sporer an mye av det som skjer i markedet:
Salget av SSD-er eksploderer takket være bærbare PC-er »

(Kilde: Pressemelding)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen