Slangen i paradiset

Antallet mobilkunder i verden øker med flere millioner hver eneste måned. Vi ringer også stadig mer, og mobiloperatørene tjener penger som aldri før. Noe er imidlertid i gjære. Måten vi ringer på er i ferd med å forandre seg, og mobiloperatørene står overfor flere utfordringer hvis de vil være med i spillet i årene som kommer.

Tenk deg at du vil ringe til din bestevenn i Sør-Afrika, som du liker å ha lange telefonsamtaler med. Skal du ringe med mobiltelefon, vil lommeboken fort bli tom på grunn av hårreisende roamingpriser. Roamingprisen er det mobiloperatørene krever av hverandre for å ringe på tvers av mobilnettene. Har du Telenor-abonnement, kan det koste deg over 11 kroner per minutt dersom du ringer til fasttelefon i Sør-Afrika. Ringer du til mobiltelefon, blir det enda dyrere.

Du tenker kanskje at det umulig kan være nødvendig å operere med så høye priser for en skarve telefonsamtale. Og det er det heller ikke. Det er her IP-telefonien kommer inn i bildet. Om du hadde gjort den samme samtalen over en IP-telefon, ville samtalen blitt rutet over internett i stedet for over tele- eller mobilnettet. Dette ville kostet deg langt mindre penger, siden IP-leverandørene kan tilby ringepriser som lett banker mobil- og teleoperatørene ned i støvlene.

IP-telefoni lar deg altså ringe over internett, gjennom det samme nettverket av kabler som du bruker når du surfer. Navnet IP-telefoni kommer av at en IP-telefon får sin egen IP-adresse, eller identitet, i nettverket.

Lave utgifter gir lave priser
Det er flere grunner til at leverandørene av IP-telefoni kan tilby så mye lavere priser. IP-tilbyderne betaler kun for det faktiske forbruket av mobil- og fastnettet, i motsetning til virtuelle mobiloperatører, som betaler en fast sum for leie av kapasiteten. Ved å ikke eie egne nett, har ikke IP-tilbyderne noen utgifter i forbindelse med drift og vedlikehold av nettene som brukes. En tredje fordel for tilbydere av IP-telefoni er internett. All trafikk fra en IP-telefon og inn til sentralen går nemlig via internett. IP-tilbyderen må derfor bare betale for trafikken fra deres egen sentral og ut til mottakeren av samtalen. Bruker du en IP-telefon til å ringe en annen IP-abonnent med samme tilbyder, koster det ikke IP-leverandøren noe som helst å videreføre samtalen din.

I Norge er Telio den største leverandøren av IP-telefoni i dag. Selskapet lar deg ringe gratis til alle hustelefoner både i Norge og store deler av verden. Skal du ringe til mobiltelefoner, ligger prisen på linje med mobiloperatørenes priser. En annen metode for å ringe rimelig, og til og med gratis, er Skype. Dette er programvare du installerer på PC-en din, som lar deg ringe gratis til andre Skype-brukere over hele verden. Du kan lese mer om Skype i vår guide "Ta Skype ut av huset".

IP blir mobilt
Både IP-telefoni og Skype er langt snillere mot lommeboken enn mobiloperatørenes tilbud. Ulempen med Skype og IP-telefoni er imidlertid at du hittil har vært låst til en PC eller fastlinje i huset for å ta i bruk de to teknologiene. Dette ser imidlertid ut til å forandre seg.

Rent teknisk sett er det allerede mulig å bruke mobiltelefoner telefoner til IP-telefoni. Flere og flere mobiltelefoner kommer nemlig med støtte for Wi-Fi, eller trådløst nett, som lar deg koble deg opp mot internett innenfor trådløse soner. Har du for eksempel en PDA med Wi-Fi-støtte, kan du bruke programmet Skype til å ringe gratis til andre Skype-brukere når du er innenfor en WiFi-sone.

Under 3GSM-messen i Barcelona i februar, benyttet Nokia anledningen til å lansere modellen 6136. Denne telefonen har støtte for Wi-Fi, eller trådløst nett, og veksler mellom GSM-nettet og Wi-Fi alt etter hva som er tilgjengelig.

Vi kommer til å se langt flere telefoner med støtte for Wi-Fi i fremtiden. Da vil leverandørene av IP-telefoni ha muligheter til å snappe mengder av mobilkunder bort fra mobiloperatørene. Mobiloperatører som ønsker å overleve denne utviklingen, vil bli tvunget til å selv tilby mobil IP-telefoni for å holde på kundene.

Når mobilbrukere kan velge å forkaste mobiloperatørene til fordel for IP-tilbyderne, må mobiloperatørene legge an en helt ny priskurs for å klare kampen mot de langt gunstigere prisene til IP-telefonien. Ved første øyekast kan konkurransen virke umulig for mobiloperatørene, som kommer til å måtte sloss mot gratis ringetider.

Kommunikasjonssjef i Netcom, Guri Wormdahl, erkjenner at konkurransen kommer til å bli hardere i årene som kommer, og at utfordringene definitivt er til stede.

- Vi tåler utfordringene
- Konkurranse har vi hatt siden vi startet opp, og i fremtiden vil konkurransen bli mer detaljert. Vi har ikke bare GSM lenger, det er mye mer man må følge med på, og det er en utfordring. Men jeg vil ikke si at utfordringene vil bli større enn vi kan tåle, sier hun til Amobil.

Wi-Fi er imidlertid ikke den eneste utfordringen mobiloperatørene står ovenfor. Om få år vil vi få teknologier som gjør det mulig å bruke mobilnettene til IP-telefoni, slik at vi kan bruke mobiltelefonen som IP-telefon over alt hvor det finnes mobildekning. Teknologiene heter HSDPA og HSUPA, og er oppgraderinger av 3G-nettet. Foreløpig er det ikke mange mobiloperatører i verden som tilbyr HSDPA til sine kunder. Teknologien er imidlertid på vei, og i løpet av 2007 vil både HSDPA og HSUPA være en selvfølge i mange industriland. Dermed vil konkurransen bli enda hardere for mobiloperatørene, som også utfordres på hjemmebane.

- Alt skal over på IP
- Alt skal over på IP etter hvert. Det er en mye billigere måte å transportere teletrafikk enn dagens mobilnett. Dette vil gjøre det veldig mye billigere å snakke sammen, særlig hvis én eller begge brukere ikke er i sitt hjemland, forteller Andreas Lundin, produktsjef i Nokia Norden, til Digi.no.

Netcom har foreløpig ikke lagt noen konkrete planer om å tilby HSDPA. Wormdahl bedyrer likevel at siste krone er langt i fra er brukt når det gjelder utvikling, men at Netcom først og fremst satser på å få 3G-nettet skikkelig på plass. Hun har imdilertid noen tanker om hva de økte mulighetene kan bety for mobilbrukernes lommebøker i fremtiden.

- Jeg ser for meg en pakkepris på ulike tjenester. I tillegg er det ingen tvil om at prisene på mobiltelefoni over GSM-nettet vil synke betraktelig i fremtiden, konkluderer hun overfor Amobil.

I de nærmeste årene vil konkurransen om mobilkundene tilspisse seg. Med helt nye aktører og teknologier på mobilmarkedet vil Darwins lov om den sterkestes rett bli tydeligere enn i dag. Operatører som ikke har ressurser eller vilje til å følge utviklingen, kan lett bukke under.

(Kilde: Digi)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen