Test

Slakteren fra Lyon

Den tysje gestaposjefen Klaus Barbie lever et overklasseliv, og de gjenlevende av hans mange ofre ønsker sterkt å få ham bak lås og slå - de ønsker rettferdighet. Problemet er bare at Klaus Barbie har forlatt Tyskland og byttet navn, og myndighetene trenger håndfaste bevis før de ber om utlevering av Klaus "Altmann". Jakten synes til tider håpløs, men ekteparet Klarsfeld gir seg ikke og forsøker alle tenkelige og utenkelige midler for å nå sitt mål.

I den høyteknologiske tidsalderen var fasttelefon det beste kommunikasjonsverktøyet.
I den høyteknologiske tidsalderen var fasttelefon det beste kommunikasjonsverktøyet.

Etter tolv lange år med frustrasjon, kidnappinger, attentatforsøk, timesvis med leting i dokumenter, lange reiser og et ukjent antall oppslag i media kunne de endelig juble over at Klaus Barbie fikk straffen han fortjente.

Treigt og lite engasjerende

Tyske "Slakteren fra Lyon" (originalt "La Traque") er en helt grei film som helt sikkert fungerer utmerket til å drepe alt engasjement for historietimer som omhandler andre verdenskrig dersom den vises for en skoleklasse. Den er rett og slett for flat, for lavmælt og for treig. For å fenge gjennomsnittsseeren i 2008 må det nok en mer spenstig presentasjonsform til. Det er heller ikke noen stor fordel at man til tider ikke skjønner hva som skjer, hvem som blir drept, kjører av veien eller truer en stakkars sjåfør til å kjøre ham til grensen.

Det skal sies at historien bak filmen er, sett i et objektivt lys, sterk, engasjerende og trist. Derfor er det nesten litt deprimerende at filmen ikke klarer å få frem dette, skjønt den tar seg stort opp mot slutten. Dessverre har nok antagelig de fleste gått lei innen den tid og funnet på noe annet å gjøre.

"Slakteren fra Lyon" har forsåvidt en verdi som en slags dokumentar om hvordan man fanger en krigsforbryter mange år etter at vedkommende "forsvant". Enkelte sekvenser kunne det med fordel vært flere lignende av, mens andre sekvenser kunne vært utslettet uten større savn. De som er spesielt interessert vil nok ha glede av denne, men som nevnt tidligere vil nok gjennomsnittsseeren kjede seg.

Klaus Barbie er ikke fornøyd med å bli trengt opp i et hjørne.
Klaus Barbie er ikke fornøyd med å bli trengt opp i et hjørne.


Trøtte skuespillere

En av de mange grunnene til at "Slakteren fra Lyon" fenger så lite som den gjør, er at mange av hovedrolleinnehaverne virker både trøtte og uengasjerte. Redselen og frustrasjonen, som spiller en så stor rolle i denne filmen virker påtatt, og gleden over at jakten på Barbie endelig er over både høres og ser halvhjertet ut.

Konklusjon

En helt grei film for de spesielt interesserte, for langdryg og lite engasjerende for alle oss andre. Hverken skuespillerne eller ekstramaterialet er noe pluss. Om du til tross for alt dette klarer å holde ut den første timen kan jo alltids noen trøstende ord være at den siste halvtimen ikke er så verst.

Slakteren fra Lyon   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen