Test

Slagsmålsklubben ? Boss For Leader

Slagsmålsklubben ble til i Norrköping i 2000 da vokalisten i de tre unge herrene Joni Mälkki, Bjørn Nilsson og "Beebop" Nybom sitt band ikke dukket opp til øvelse. Trioen plugget dermed en leketøyssynth inn i den lille forsterkeren som Joni hadde fått til jul og deretter så de, som de beskriver det selv, "Gud i hvitøyet", på grunn av den høyst originale lyden som oppstod. De laget en låt og den ga støtet til mange flere låter, Slagsmålsklubben rekrutterte tre medlemmer til og spilte konserter. Etter hvert ble, ifølge bandets biografi, "konsertene flere og verre, publikum flere og verre og det går fremover og oppover hele tiden".

Slagsmålsklubben viser på sin nye plate nøyaktig hvorfor
Slagsmålsklubben viser på sin nye plate nøyaktig hvorfor "folk älskar Slagsmålsklubben och Slagsmålsklubben älskar folk."

Suveren rytme og melodi

Slagsmålsklubben er altså seks ivrige unge menn fra Sverige som trakterer analoge synther med mengder av energi, og ikke minst, selvironi, og produserer uante mengder gromlyd. De kombinerer uten skjemsel retro-elektronika med rytmen og utstrålingen til techno- og dance-musikk. Man skulle ikke tro at det ville fungere særlig bra, men Slagsmålsklubben mikser frem et kjempesterkt og fengende brygg fra den særegne sjangerkombinasjonen. Selv om lyden fra analogsynthene og de individuelle instrumentstemmene er enkle, hører man likevel at dette er musikk laget av folk som vet nøyaktig hva de gjør og som har et suverent øre for både rytme og melodi.

Uten vokal, må slagsmålsguttene la synthene bære melodien, men det klarer de også til fulle, takket være sin klare musikalitet. Slagsmålsklubben får dataspillmusikk til å høres ut som vokal og vokal til å høres ut som dataspillmusikk. Analoge synther høres, på grunn av retro-tonen som de produserer, naive ut og dette utnytter Slagsmålsklubben til å gi musikken sin massevis av humor og ironi, uten å synge et eneste ord.

Selv om slagsmålsguttene har mye humor, legger de også stor vekt på å være pene i tøyet. To av bandets medlemmer flyttet til Berlin fordi, som de selv uttrykte det: "tyskerne går kledt som om de fortsatt var i middelalderen, og dermed ble vi de trendigste guttene i byen.". De viser også, med sangtitler som "Han som tugger med öppen munn dör", at også god oppdragelse er viktig.

Få svake punkter

Generelt har lydbildet på "Boss For Leader" blitt mer komplekst og variert, og produksjonen fyldigere og varmere i forhold til tidligere utgivelser. Albumet har knapt noen svake punkter før spor ti, og da har Slagsmålsklubben allerede demonstrert en høy grad av musikalitet og variasjon i de ni foregående låtene.

"Boss For Leader" har veldig få mangler.

Høydepunktene er mange, men første spor "Hänt", med sine mørke og bastante basstoner, digitaliserte vokaler og dance-inspirerte rytmer er en kjempesterk åpning. Tredje spor, "Speedboats", er også en favoritt. Låten begynner med et dystert orgel som fører tankene hen til skrekkfilmer fra 40- og 50-tallet, men blir deretter mye lystigere med synthlyd fra menneskehetens gullalder, nemlig 80-tallet. Så energisk, så herlig og så fengende!

Tiende og siste spor, "Pälsmästaren", er over tretten minutter lang og har en lyd som minner om hylende vind som fortsetter i flere minutter. Her blir Slagsmålsklubben litt eksperimentelle og vanskelige, men det er likevel en helt grei slutt på et sterkt album som holder høy kvalitet på samtlige spor. Det eneste som mangler i blandingen av snert, rytme, utstråling og humor, er litt dybde, men det savnes knapt når resten er så oppfinnsomt som dette.

Konklusjon

Slagsmålsklubben blander den naive lyden fra analoge synther med rytmer og dansbarhet fra techno og trance, og store doser humor og selvironi. Resultatet har blitt ti svært fengende og hørbare låter. Man skulle tro analoge synther ville resultere i et ensformig lydbilde, men det finnes knapt et eneste svakt øyeblikk på "Boss for Leader", for bandet har et sterkt øre for både melodi og variasjon. Slagsmålsklubben viser til fulle at de er de glupe og spydige læreguttene til synthmester Jean-Michel Jarre. Kom og la deg lede av "Boss For Leader" du også!

Slagsmålsklubben Boss For Leader   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen