Test

Slaget ved Poltava

Den store nordiske krigen markerte slutten på Sveriges stormaktstid i Europa. Kong Karl XII begikk skjebnesvangre feil, og russerne slo nådeløst tilbake. Dette er Filmen med stor F om slaget ved Poltava i 1709, begynnelsen på slutten, fortalt fra russernes side.

Så går man litt hit og litt dit og så sprenger det her og en mann dør der...
Så går man litt hit og litt dit og så sprenger det her og en mann dør der...

Klisjéfylt og lite spennende

Det er krig, mange mennesker dør og lider. I sakte film får man se blod som spruter som små fontener ut av hull i kropper og klær, ansikter som vrenges i større eller mindre grad, noen hyler mens andre er helt stille. Overlegne, selvgode menn i stramme, stive klær fra 1700-tallet sprader rundt. Sett det før?

Det ovennevnte er riktignok ikke det verste. Det verste er den fremtredende mangelen på en "bad guy". For at en krigsfilm skal bli spennende, må den nesten ha helter og fiender. Russisk-produserte "Slaget ved Poltava" (på russisk kjent som "Sluga Gosudarev") har nok begge, men de er rett og slett ikke tydelige nok til å skape noen konflikt og driv i filmen. Skuespillerne er stivere og mer gammeldagse enn uniformene de kler seg i og skuffende nok er det ingen som utmerker seg positivt på noen slags måte, klisjéreplikkene hagler og hele filmen er kort sagt et eneste stort gjesp.

Ambisjonsfri sone og smal målgruppe

Skaperne av "Slaget ved Poltava" kan umulig ha hatt noen ambisjoner om høye salgstall og mengder av penger i kassa: filmen er en filmatisert historiebok med like mye sjel som en muldvarp og appellerer heller dårlig til mengdene. Undertegnede klarer ikke se spenningen i historiske hendelser uten å få vite mer om hva som faktisk skjedde og hvorfor enn at "så duellerte de og derfor måtte han bringe det brevet dit og så ble han sur". Klart, som en steg-for-steg-beskrivelse av ukene i forkant av slaget ved Poltava er sikkert "Slaget ved Poltava" interessant. Som underholdning til de fleste andre formål kan jeg trygt anbefale deg noe annet!

"Se bak deg!" Ingen premie til de som klarer å gjette utfallet av denne situasjonen.

Til filmens fordel bør det nevnes at min bror, som har en forkjærlighet for historie og da særlig kriger, ga denne filmen 10 av 10 og kommentaren "den har alt!" uten å nøle. Med andre ord: For den riktige målgruppen er høyst sannsynlig "Slaget ved Poltava" vel verdt pengene. For oss andre vanlige dødelige faller den nok neppe i smak. Null ekstramateriale trekker utgivelsen enda lengre ned i søla.

Konklusjon

Med mindre du har en sterk interesse for historie og kriger som fant sted for 300 år siden bør du finne noe annet å bruke tid og penger på. "Slaget ved Poltava" holder ikke noen voldsomt høy kvalitet på noen måter, ekstramaterialet er like fraværende som spenningen og slutten er så forutsigbar at selv ikke en unge ville blitt overrasket.

Slaget ved Poltava   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen