Slaget om den forbudte by

Regissøren Yimou Zhang, kjent for filmer som "Hero" og "House of Flying Daggers" har med sin siste film, "Slaget om den forbudte by", skrudd klokken tilbake til cirka år 1000 i Tang dynastiets Kina. Med de to foregående filmene til Zhang i sinn skulle man kanskje tro det var mer av det samme i vente, men i denne fargesprakende filmen ligger det flere overraskelser enn man kunne drømme om ventende bak enhver stein... litt vel mange.

Intriger i keiserfamilien

Det er vanskelig å gi en fullverdig oppsummering av plottet i "Slaget om den forbudte by", da det er enormt mange karakterer å holder oversikt over, samtidig som veldig mye skjer. Kort oppsummert ender man derfor opp med dette litt forvirrede forsøket:

Ninjaer i Kina? Hører ikke de til Japans historie?
Ninjaer i Kina? Hører ikke de til Japans historie?

Keiser Ping forgifter sakte men sikkert sin kone til vannvidd. Hun har et forhold på si med sin stesønn, som igjen har et forhold på si med legens datter. Siden keiserinnen vet hun holder på å bli forgiftet overtaler hun en av sine sønner, prins Jai, til å styrte keiseren. I kulissene lurer det mange flere familieintriger, hemmeligheter og onde planer om å ta over tronen det ville vært galt å avsløre her.

Som filmens tittel dog avslører ender filmen med et enormt klimaks der tusenvis av soldater hamrer løs på hverandre. Kast en gjeng kinesiske ninjaer, noen moderne kung fu kamper og enda flere doser familieintriger enn et par sesonger med "Hotell Cæsar" inn miksen så har du "Slaget om den forbudte by".

Litt likegyldig

Til tross for sitt enormt rike karaktergalleri lider "Slaget om den forbudte by" et skikkelig emosjonelt anker. Nesten alle karakterene har sympatiske og usympatiske trekk, men når alt kommer til alt blir du som tilskuer dratt i så mange retninger at du til slutt lar vær å bry deg. Kall det gjerne realisme, men når du setter det inn i denne ellers ganske storslagne konteksten tar det fra mer enn det gir filmen.

Den kinesiske keiserfamilien der alle har minst et par skjeletter i skapet.
Den kinesiske keiserfamilien der alle har minst et par skjeletter i skapet.

Noen av de utallige overraskelsene som åpenbares i løpet av filmen er pinlig forutsigbare, men det er også noen som er så ute av det blå at det rett og slett bare blir ufrivillig morsomt. Det er rett og slett grenser for hvor mange "Det du ikke visste var at jeg visste at du visste at jeg visste og derfor visste mer enn deg"-dialoger man kan ha i løpet av én og samme film.

Bortsett fra de grelle fargene som preger filmen er den på den visuelle siden meget godt gjennomført. Mye av kamera-arbeidet er rett og slett av toppklasse. Det er også noen fine øyeblikk i enkelte kampscener som nok vil tilfredsstille de som liker kampsportscener av typen "Krypende Tiger, Skjult Drage", men de tilfører ikke genren noe nytt.

Konklusjon

Samlet havner "Slaget om den forbudte by"omtrent midt på treet. Til tross for mange negative, og enkelte positive sider blir filmen nemlig aldri veldig kjedelig, selv om det kan stå litt stille innimellom. Det faktum at filmen er teknisk godt laget gir også noen plusspoeng. For spesielt interesserte vil derfor denne filmen anbefales, men for den ymse kinogjenger kan det bli litt for mye av det gode.

Slaget om den forbudte by

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen