Slår tilbake mot kritikken

Norges mobil-TV – bestående av NRK, TV2 og MTG – vil starte prøvesendinger for mobil-TV i Oslo-området i starten av 2009, men har fått mye kritikk når det gjelder valg av teknologi for å gjennomføre dette. Blant annet har Per Morten Hoff i IKT Norge gått hard ut mot å velge DMB – framfor DVB-H – som standard for mobil-TV i Norge.
 
Vi har tatt en prat med NRK for å høre hva de har å si om den saken.
 
På forbrukernes side
Utviklingssjef Gunnar Garfors- og mobilutviklingsansvarlig Andreas Munkelien i NRK sier til Mobilen.no at de føler kritikken mot Norges mobil-TV er både ufortjent og til dels usaklig. Generalsekretær Per Morten Hoff i IKT Norge sa nemlig i forrige måned at Norge risikerer å bli akterutseilt i forhold til resten av Europa når det gjelder mobil-TV-satsningen, fordi NRK nekter å gi slipp på DAB-teknologien (grunnlaget for DMB), ifølge Idg.no.
 
- Vi skjønner ikke helt bakgrunnen for denne kritikken. Det virker som om de stiller seg mer bak telekombransjen enn forbrukerne. Vi mener at DMB er en bedre egnet kringkastingsteknologi for mobil-TV i Norge, sier Garfors til Mobilen.no.
 
- Selskapet Norges mobil-TV er teknologinøytralt, men vi har valgt å satse på DMB av pragmatiske årsaker, skyter Munkelien inn.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)
 
Krass kritikk
Generalsekretær Per Morten Hoff i IKT Norge er nemlig ikke nådig i sin kritikk av det nystartede selskapet, og deres valg av teknologi for mobil-TV. Han hevder at de fleste andre europeiske land kommer til å satse på DVB-H-standarden, og at Norge derfor vil få dyrere terminaler – mobile enheter – og dårligere programtilbud.
 
- Norge tviholder imidlertid på DAB-nettet, og vil derfor heller videreutvikle dette for å gi mobil-TV til norske forbrukere. Nå som hele Europa har gått inn for DVB-H er det dumt av Norge å gå for noe eget. Det vil få katastrofale følger for teknologiutviklingen på sikt, og vi kommer til å sitte med utgått gammel teknologi før det er på lufta, sier Hoff til Idg.no.
 
Millom bakkar og berg
Det er imidlertid slik at både topografien – eller terrengforholdene – og andre forhold tilsier at det vil bli vanskelig og dyrt å satse på teknologien DVB-H i Norge. Grunnen til det er at det ikke finnes nok kapasitet i mobilnettene for øyeblikket og at dekningsforholdene er svekket på grunn av det varierte norske terrenget. Garfors mener imidlertid at det også finnes brukermessige årsaker til at de i første omgang vil satse på DMB.
 
- Folk ønsker ikke å betale for innhold. Vi kan i stedet tjene penger på reklame, ”on demand”-tjenester (bestillingstjenester, journ.anm.), quiz eller andre interaktive tjenester, mens basistilbudet er gratis, sier Garfors.

(Artikkelen fortsettes.)

Utviklingssjef Gunnar Garfors i NRK. (Foto: Målfrid Hansen)
 
DMB-støtte
Et annet vesentlig poeng når det gjelder valg av mobil-TV-teknologi er at det finnes få terminaler med støtte for DMB. Mobilprodusenten Nokia har for eksempel uttalt at de utelukkende vil satse på DVB-H på sine kommende modeller. Garfors tror imidlertid at det ikke vil by på noe stort problem.
 
- Jeg tror ikke det vil ha noe særlig å si at Nokia kun satser på DVB-H. Det er en arrogant holdning, og jeg synes det er litt rart at de sier at ”sånn skal det være”. Det blir litt som å skyte seg selv i foten, sier Garfors.
 
Terminaler på markedet
Garfors påpeker at det for øyeblikket knapt nok finnes terminaler med DVB-H-støtte i Norge, mens det allerede finnes et par MP3-spillere med støtte for DMB til salgs på diverse nettbutikker. Han erkjenner at hvor mange DMB-terminaler som blir importert avhenger av interessen fra kundene rundt deres mobil-TV-tilbud.
 
- Folk flest vil nok ønske å se mobil-TV på den dingsen de har med seg rundt, enten det er mobiltelefon, MP3-spiller eller noe annet. Når det gjelder mobiltelefoner vil nok noen føle at skjermen blir for liten til å se mobil-TV. I Sør-Korea – der de også bruker DMB – ser 47 prosent mobil-TV på sin mobil, resten bruker for eksempel MP3-spillerne sine. Folk vil ha begge deler, sier Garfors.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)
 
 
Super-chips og plug-ins
Han forteller videre om at det utvikles en chip som kan installeres på mobiler som innehar støtte for både DMB og DVB-H, slik at det etter hvert vil bli mulig å få nødvendige mottakere på mobiler som i utgangspunktet ikke støtter teknologiene. Han sier også at det sannsynligvis også vil bli mulig å koble til små tilleggsenheter til mobiltelefoner som gjør samme nytten.
 
- Dette kommer til å løse seg. Når vi lanserer sendingene i vinter antar vi at det blir flere DMB-mottakere på det norske markedet.
 
Prøveprosjekt
Garfors presiserer at dette er et prøveprosjekt, og at Norges mobil-TV på ingen måte har tatt noen endelige beslutninger for fremtiden, verken når det gjelder valg av teknologi, samarbeidspartnere eller innhold på mobil-TV.
 
- Dette avhenger av tilbakemeldinger fra brukergrupper og evalueringen vi gjør i etterkant. Vi har valgt å samarbeide med TV2 og MTG fra et innholdsperspektiv, men det betyr ikke at vi ikke ønsker å samarbeide med teleoperatørene på sikt, sier Garfors.
 
- Blir DMB en flopp vil vi utforske andre muligheter, avslutter Garfors.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Kanskje det blir et gjensyn med Harald Eias "Rubenmann" i vinter?
 

Europeisk standard?
EU-kommisjonen prøvde å presse igjennom at DVB-H skulle bli offisiell mobil-TV-standard i Europa, men fikk ikke gjennomslag for dette. Også Europarådet - der Norge er med- forkastet dette forslaget. Det betyr imidlertid at verken DVB-H eller DMB er offisielt foretrukket framfor den andre i Europa, og vi ser en tendens til at flere europeiske land ser på alternativer til DVB-H.

DMB har fungert bra i enkelte asiatiske land - deriblant Sør-Korea og Kina - noe NRK viser til når de også har valgt denne standarden. Tyskland vil prøve ut DMB parallelt med DVB-H, mens Storbritannia har valgt å satse på Digital Video Broadcasting – Terrestrial (DVB-T) – samme teknologi som det digitale bakkenettet i Norge. Flertallet av de europeiske landene vil sannsynligvis ta i bruk DVB-H. Dette tyder på at det for tidlig å si hvilken av mobil-TV-standardene som vil fremstå som mest brukervennlig for kundene og lønnsomt for aktørene.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen