Slår på stortromma

Etter mye om og men har PalmSource endelig sendt ut den nyeste versjonen av operativsystemet sitt til lisenshavere som palmOne, Sony og og Samsung. Dermed er vi ett skritt nærmere de første PalmOS 6-enhetene, og nå er det kun opp til de forskjellige produsentene å få implementert den nye programvaren i sine håndholdte og få sendt dem ut på markedet.

Den nye versjonen, tidligere kjent under kodenavnet "Sahara", omtales av PalmSource som en av de største omveltningene for operativsystemet siden den første versjonen kom ut i 1996. Mens man hittil i stor grad har pusset opp på den åtte år gamle koden fra den første versjonen av PalmOS, skal dagens lansering markere det endelig skrittet over til en splitter ny platform.

Trekket kommer ikke ett sekund for sent for PalmOS, som det siste året har fått stadig tøffere konkurranse fra Microsofts konkurrende operativsystem Pocket PC. Mens Palm-baserte håndholdte i stor grad har fungert som planleggere med enkelte ekstrafunksjoner, har Pocket PC-baserte håndholdte håndtert både multimedia, nettverk og alt annet av avanserte bruksområder uten å blunke.

Den største nyheten i PalmOS 6 er utvilsomt den skikkelige støtten for ARM-prosessorer. Hittil har man nemlig måttet kode programmer som om de kjørte på de eldgamle Motorola Dragonball-prosessorene og siden brukt en emulator for å kjøre koden på dagens ARM-prosessorer, noe som har ført til at Palm-baserte håndholdte ikke har klart å utnytte den moderne maskinvaren de kjører på.

Med den rene ARM-støtten vil man derfor merke en forholdsvis drastisk økning i både ytelse og responsitivitet i forhold til Palm OS 5. Dette burde gjøre dagens programmer adskillig mer brukervennlige og behagelige i bruk, og åpner dessuten for å bruke Palm-baserte håndholdte til langt tyngre arbeidsoppgaver og formål enn det man har sett til dags dato.

Forøvrig har PalmSource også lagt til støtte for eldre applikasjoner kodet for tidligere versjoner av PalmOS, og man skulle derfor ikke ha problemer med å bruke programvare som er skikkelig kodet etter Palms retningslinjer.

PalmOS 6 vil også ha skikkelig støtte for å kjøre flere programmer samtidig, noe som har vært problematisk med tidligere versjoner av operativsystemet. Dermed skal det ikke være noe problem å for eksempel lytte til musikk, laste ned data fra internett og jobbe med dokumenter samtidig.

En annen nyhet i den sjette versjonen av operativsystemet er skikkelig støtte for trådløse nettverk, som etterhvert har blitt å regne som standard på nyere håndholdte. For eksempel skal det nå være mulig å roame fortløpende mellom forskjellige nettverk, for eksempel fra WLAN til GPRS og tilbake.

Sikkerhet skal ettersigende ha stått i høysete i utviklingen av PalmOS 6, som skal være skrevet fra grunnen av for å få på plass sikkerhet på et dypest mulig nivå i operativsystemet. Dette skal være ledd i et forsøk på å gjøre Palm-baserte håndholdte til et tryggere alternativ for næringslivet.

Skikkelig støtte for dokumentformater fra PC har lenge manglet på Palm-platformen, noe man har forsøkt å rette på i versjon 6. PalmSource har lovet støtte for både Acrobat-filer (.pdf) og Office-dokumenter (.doc, .xls, .ppt, osv). Selskapet har dessuten også annonsert støtte for bruk av Microsoft Exchange og Lotus Notes e-post servere, såvel som flere andre nettbaserte tjenester.

En siste nyhet av interesse er støtten for såkalte utbyttbare I/O-grensesnitt, som i praksis innebærer at man fortløpende kan bytte mellom å bruke for eksempel Grafitti håndskriftsgjenkjenning, tastatur, trådløs penn og alt annet av utstyr for innskriving av tekst.


Trolig et av de første skjermbildene fra PalmOS 6 (PalmInfoCenter)

Så når kan vi egentlig regne med å se de første enhetene utstyrt med PalmOS 6? De fleste antar vi vil se de første enhetene fra palmOne og Sony i løpet av våren, men siden det enda ikke har kommet noen offisielle lanseringer av PalmOS 6-baserte enheter fra noen produsent forblir dette rene spekulasjoner.

Forhåpentligvis for PalmSource rekker man å få ut en del enheter på markedet før vi får se de første Pocket PC-enhetene med Windows Mobile 2004. Da bør selskapets lisenstagere ha noen solide håndholdte å kunne konkurrere med.


relatert stoff

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen