Skype angriper også mobilt

Vi traff Niklas Zennström på en presseseance som Skype arrangerte sammen med Dubai-lokaliserte I-Mate.

De lanserte to terminaler med Skype og Skype Out installert på PDAene som har både GPRS og WiFi. Enda viktigere er det at Skype har gjort en avtale med Motorola som vil implementere Skype på et ”utvalg telefoner”.

Hvilke sier de ikke ennÃ¥, men trolig er det telefoner med Microsofts operativsystem som kan tilby IP-telefoni sÃ¥ langt. I-Mate-telefonene er utstyrt med Windows Mobile Pocket PC Phone Edition. 

Også i salg i Norge
OTEC har alt en modell – 9090 – med innebygd WiFi og støtte for Skype. Nå kommer nok en PDA fra QTEC med innebygd WiFi.

- Vi vurderer å legge inn Skype fra oss som distributør, opplyser Øyvind Pedersen i Dangaard.

De aktuelle QTEC-modellene vil koste 6-7000 kroner til sluttbruker og de har klar business-innretting. Vi så ingen WiFI/GPRS-telefon i Cannes med klar innretting mot ungdommen og sannsynlig pris under 1500 kroner. Men det kommer.

Gratis over WiFi
Det er liten tvil om at Skype og flere liknende programmer kombinert med WLAN er en reell trussel framfor alt mot de høye roamingprisene på mobil.

Dagens roamingregime står for fall. Bredbåndstelefoni over WiFi og WiMax vil sørge for det. Endelig kommer også IP-telefoni over mobilnettet – det vil si pakkenettet GPRS.

Men det er et stykke fram til det. I dag er talekvaliteten for svak og prisene på dataoverføring på mobilen for høye. Men flate prismodeller og for eksempel Telenors døgntak på 30 kroner gjør også IP-telefoni eller mVoice aktuelt i løpet av 2-3 år.

Vendepunkt
Som en sentral toppleder så til oss her i Cannes: - IP-telefoni er det største vendepunkt vi kommer til å se i mobilbransjen de nærmeste årene.

Utfordringen for mobiloperatørene er å snu teknologien til sin fordel. I det arbeidet er SKYPE-CEO Niklas Zennström mer enn villig til å hjelpe dem.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen