Skype-spionasje via mobilen

Skype-spionasje via mobilen

Den svenske avisen Aftonbladet skriver at sjefen kan spionere på deg når du bruker Skype.

– Det er urovekkende at denne muligheten finnes, kommenterer den svenske IT-eksperten og sikkerhetsrådgiveren Joakim von Braun til Aftonbladet.

Nå kan Mobilen.no avsløre at den omtalte feilen også rammer mobilversjonen av det populære gratisprogrammet.

Arbeidsgiverne installerer
Når denne artikkelen skrives, er nærmere ni millioner mennesker koblet til Skype. Mange av disse har fått programmet installert av arbeidsgivere som ønsker å redusere telefonutgiftene.

Med dette som bakteppe konstaterer Aftonbladet at sjefen i mange tilfeller har tilgang til påloggingsdataene dine, og, takket være sikkerhetsfeilen, også de private samtalene dine.

Feilen består i at en og samme brukerkonto kan aktiviseres fra flere hold samtidig.

Altså kan du være logget på Skype når du drar hjemmefra, men likevel logge deg til på kontormaskinen når du kommer på jobb – uten at påloggingen på hjemmemaskinen din avsluttes. Alt som skrives på den første maskinen kan deretter overvåkes i sanntid på den andre, kort og godt fordi det teknisk sett er den samme brukeren som går igjen begge steder.

Dersom du er logget på Skype på jobben, kan for eksempel sjefen din logge seg på med ditt brukernavn og passord på sin egen maskin, uten at du får beskjed om det. På din skjerm fremstår alt som normalt.

Beskytt passordet ditt

Våre undersøkelser av mobilklienten Skype 2.2 beta for Windows Mobile, viser at den samme svakheten gjør seg gjeldende også der, om enn ikke på nøyaktig samme måte.

Det beste du kan gjøre for å beskytte deg mot uønsket snoking i dine private tekstsamtaler, er å sørge for at ingen andre kjenner passordet ditt. Dersom det er andre enn deg som har installert Skype på datamaskinen din, bør du sørge for å bytte ut passordet med en gang.

På andre samtaleprogrammer, som for eksempel MSN, er det ikke mulig for flere personer å være logget inn på den samme kontoen samtidig. Disse er dermed ikke utsatt for sikkerhetsproblemet.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen