Skype er i trøbbel

Skype er i trøbbel

Skype er i trøbbel

Nok en gang blir brukernes IP-adresser avslørt.

Skype er i vansker igjen. I oktober i fjor viste forskere at det var lett å finne Skype-brukeres IP, og nå har en hacker demonstrert hvordan det er mulig å se både eksterne og interne IP-adresser.

Hackeren, som kaller seg Zhovner, opprettet en nettside hvor du kan se IP-adressene til Skype-brukere. Det eneste du behøver å gjøre er å skrive inn Skype-navnet for å finne IP-en til den aktuelle brukeren.

Hvis man kjenner en IP-adresse, kan man også finne ut hvor brukeren befinner seg med en relativt stor nøyaktighet.

Sperret konto

Zhovner benyttet seg av spesielle Python-skript for å finne informasjonen og opprettet nettsiden skype-ip-finder.tk, som ved nåværende tidspunkt er nede. Hackeren hevder at Skype-kontoen hans ble sperret og en debattråd om emnet ble slettet etter at han hadde gjort andre oppmerksomme på problemet.

Skype bruker et peer-to-peer-nettverk (P2P) for å gjennomføre telefonsamtaler over Internett, og dette krever at programmet kjenner til brukernes eksterne IP-adresser. Det er uklart hvorfor systemet også avslører interne adresser.

Et blogginnlegg forteller mer om hvordan man finner brukernes IP-adresser. Det krever en modifisert Skype-utgave, men det er ikke nødvendig å ta kontakt med brukere eller at de er logget inn. Hvordan Skype vil ta seg av dette er ennå ikke kjent.

Intetanende brukere

Det er altså ikke første gang sikkerheten til Skype har blitt kompromittert. Sist oktober kunne forskere fortelle at de hadde utviklet et spesielt program som sendte datapakker til Skype-brukere, og dermed foretok en "stille oppringning" som brukerne ikke oppdaget. Deretter brukte programmet datapakkene til å finne IP-adressene.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen