Skylder på Siemens

Forrige fredag var en dårlig dag for Netcom, som opplevde at mobilnettet kollapset og at samtlige kunder mistet mobildekning.

Etter unnskyldninger og plaster på såret til kundene, er det tid for selvransakelse hos Norges nest største operatør. De siste to årene har Netcoms mobilnett hatt fire alvorlige episoder med nedetid. I følge operatøren selv, er det Siemens, som leverer utstyret til Netcom, som har skylda for problemene.

I kontrakten Netcom har med Siemens, garanterer den tyske leverandøren nemlig at systemet skal ha en oppetid på 99,999 prosent, noe som begynner å bli et stykke fra virkeligheten hos Netcom.

- Det er jo noe man kan stille spørsmålstegn ved. Vi er inne i en evalueringssituasjon nå for å se på hva som gikk galt når det brant som mest, sier teknisk direktør i Netcom, Åsmund Løset til Computerworld.

Reservesystemet knelte
Da en maskinvarefeil dukket opp i Netcoms hovedsystem, valgte Netcom å gå over til reservesystemet. Det gikk heller dårlig, og reservesystemet taklet ikke belastningen.

- Backup-systemet som ble satt på lufta etter primærsystemet falt ned, sto i full drift 14 dager før denne hendelsen. Det skulle i en normal situasjon kunne håndtere lasten i nettet i en peak, forteller Løset.

Selv om Netcom altså unnskylder sitt reservesystem, vil operatøren nå ta kontakt med Siemens i Tyskland for å komme frem til bedre løsninger enn dagens.

Kan frata Netcom lisensen
Post- og Teletilsynet har også fått med seg Netcoms mange perioder med nedetid de siste par årene, og vokter operatøren med argusøyne. Sjef i PT, Willy Jensen, forteller at PT har mulighet til å anbefale myndighetene å frata Netcom lisensen. Jensen understreker imidlertid Netcom ikke står i fare for å miste lisensen på grunn av episodene de siste to årene.

Mens Netcom mottar hogg fra alle kanter, har PT-sjefen medfølelse med selskapet.

- Jeg synes litt synd på Netcom, på et vis. Jeg tror ikke de er mer sjuskete i sin driftsikkerhet enn Telenor. Jeg tror de har hatt litt uflaks, men på den annen side har de hatt problemer fire ganger på et par år. Det har nok skjedd ting i Telenors nett også, men ikke i tykkeste Oslo.

Da Netcoms nett gikk ned for en uke siden fikk det konsekvenser for både store bedrifter og privatabonnenter. Det kan du lese mer om i saken "Netcom-feil får følger".

(Kilde: Computerworld, Unikey)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen