Skyggespill

Annonsør­innhold
Les hele saken »

"Skyggespill" er den andre filmatiseringen av Anthony Shaffers teaterstykke "Sleuth", denne gang regissert av Kenneth Branagh. Michael Caine, som i originalen spilte rollen som filmens unge protagonist, er tilbake i nyinnspillingen, men har nå byttet rolle og latt Jude Law overta tolkningen av karakteren han i sin tid mottok en Oscar-nominasjon for å ha portrettert.

Caine har spilt i
Caine har spilt i "Sleuth" før, den gangen var han den unge elskeren og ikke den aldrende ektemannen.

To menn, én kvinne

Den unge skuespilleren og deltidsfrisøren Milo Tindle (Jude Law) ankommer huset til den eksentriske kriminalforfatteren Andrew Wyke (Michael Caine) med den hensikten å be ham skille seg ifra sin kone, en kvinnelig skuespillerinne han har innledet et forhold til.

Wyke er, basert på egne interesser, sterkt motvillig til dette, og foreslår heller at Tindle skal rane noen verdifulle smykker fra ham, mens forfatteren selv kan sitte igjen med forsikringspengene. På den måten slipper han bry seg med å gi prissatte deler av sin formue til konen under skilsmissen samtidig som Tindle vil bli en formuen mann, og kan opprettholde det livet fru Wyke er blitt vant til.

De to hovedpersonene setter etterhvert igang en slags intellektuell lek, og det blir fort vanskelig å si hvem som lurer hvem, og hva konsekvensene blir.

Stilfullt, men er det riktig?

Det merkes tydelig på dialogen at essensen av teaterstykket er adaptert ganske direkte. Det fører til at det hele føles litt mer teatralsk enn naturlig. Samtidig har regissør Branagh valgt en veldig stilistisk estetikk så vel som kameraføring, noe som stiller seg, ikke helt vellykket, i kontrast til kildematerialet.

Michael Caine spiller godt, men det hjelper bare litt når motspiller Law ikke kan skryte på seg det samme.
Michael Caine spiller godt, men det hjelper bare litt når motspiller Law ikke kan skryte på seg det samme.

Som i den første innspillingen er Caines rolletolkning fremragende, noe som trekker opp helhetsinntrykket litt, men når den andre hovedrolleinnehaveren, Law, er såpass ujevn og til tider overspillende så klarer aldri "Skyggespill" helt å vinne tilskueren over. Denne filmen, så vel som originalen, står og faller på skuespillprestasjonene.

Selv med en såpass tro adapsjon til et opprinnelig sterkt kildemateriale så er det rett og slett noe som har gått litt galt med oppdateringen av "Skyggespill". Ikke bare klarer vi ikke å bli skikkelig lurt, og det er rett og slett noe med stemningen som er galt. Den noe skrudde varmen ifra den opprinnelige innspillingen er her byttet ut med en noe slapp kulde som rett og slett ikke kler verken skuespillerne eller historien. Da hjelper det lite at Branagh har prøvd å gjøre historien relevant for samtiden med alt ifra skilsmissediskusjoner, ensomheten på toppen og homofile undertoner.

Se trailer til filmen her.

Konklusjon

To ting redder denne filmen fra å synke enda lavere på skalaen; Michael Caine og den sterke ideen filmen er basert på. Regissøren har rett og slett ikke klart å forene estetikk med historie, og samme hvor interessant den enn kan fremstå blir derfor hans stilistiske kameraføring mer distraherende enn komplimenterende. Jude Laws overspill trekker det hele enda litt lavere. Liker du gode mysterier, og filmer fulle av små tvister og helomvendinger kan det dog likevel hende du vil like "Skyggespill", men som i så mange andre tilfeller anbefales originalen fremfor nyinnspillingen.

Skyggespill

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen