Guide

Skygge/Høylys - Justeringen for alle

Et alternativ til å bruke Nivåer eller Kurver for å justere bilder er å benytte kommandoen Skygger/Høylys. Man finner den ved å velge Image > Adjustments > Shadow/Highlight...

Kommandoen fungerer godt og den eneste ulempen er at man ikke kan utføre justeringen på et eget justeringslag.

 

 

 

Vi velger kommandoen Image > Adjustments > Shadow/Highlight...

 

 

Som standard er mengden satt opp til 50%. Dette er for mye i nesten alle tilfeller, så vi senker denne til ca 25%.

 

 

Bildet ser umiddelbart bedre ut, men det er fortsatt litt flatt og fargeløst.

For å rette opp i dette haker vi av for Show More Options nede til venstre i dialogboksen.

Ettersom mengde på 50 % åpenbart er for mye, kan det være en god idé å lagre innstillingen med 25 % som standard. Eventuelt justere enda mer ned.

Trykk knappen Save As Defaults nede til venstre. Neste gang man velger kommandoen, er det nå 25 % mengde. De øvrige innstillingene er et godt utgangspunkt for justeringen.

Det er tre grupper av innstillinger; Shadows, Highlights og Adjustments. Innstillingene i Higlights fungerer på samme måte som de i Shadows, men påvirker høylysene. Under beskrives hvordan disse virker.

Tonal Width avgjør hvor stort toneomfang justeringen skal virke på. Lav innstilling påvirker kun det mørke i bildet. Høyere verdi fører til at justeringen fungerer i lysere og lysere partier.

Radius avgjør hvor stort område utenfor avgrensingen som settes med Tonal Width Photoshop skal se på for å avgjøre hvordan justeringen skal blandes med resten av bildet. Denne bør man eksperimentere med ved å dra litt frem og tilbake inntil man synes justeringen blandes godt med det omkringliggende området. Settes denne for lavt, vil du se en glorie rundt kantområdet der det justeres.

Etter å har utført justeringer i skygger og høylys, kan ofte resultatet bli litt flatt og fargeløst, eventuelt kan man få fargeavvik som man ønsker å dempe. Det kan man ordne på ved å benytte seg av Adjustments-gruppen. Color Corrction fungerer ved å mette fargene mer ved å øke verdien eller mindre ved å minske verdien.

Midtone Contrast gir deg mulighet til å øke eller minske kontrasten i mellomtonene.

De siste små boksene Black Clip og White Clip tvinger henholdsvis mørke toner til svart eller lyse toner til hvitt. Det samme man kan gjøre med Nivåer eller Kurver. Dersom man  opplever at det som skal være direkte reflekser endres fra helt hvitt til en mer skitten gråtone, bør man øke verdien i White Clip. Tilsvarende for svart. Blir områder man ønsker helt svarte gråaktige, kan man øke verdien i Black Clip.

Under ser vi dialogboksen med de valgte innstillingene og eksempelbildet etter justering.

Bildet er skarpet opp.

 
Lykke til!
 
Denne artikkelen er hentet fra Fotopia.no. Gjengitt med tillatelse.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen