Skulker for å taste

Trodde du ungdom her hjemme var avhengige av mobilen? Da burde du ta en titt på forholdene i Sør-Korea. Der anslår forskere at nesten halvparten er sykelig avhengig av mobiltelefonen sin. Antall ungdommer som har mobiltelefon øker stadig i det asiatiske landet. I følge mobiloperatøren KTF, har tallet på abonnenter under 20 år økt fra 1,4 millioner for fem år siden til 2,2 millioner i dag.

En lærer ved en videregående skole i Seoul sier at hun har opplevd at studenter som har glemt igjen mobiltelefonen hjemme serverer dårlige unnskyldninger for å gå hjem fra skolen tidligere. En ungdomsskoleelev Joongang Daily har snakket med har ikke bare én, men to telefoner med seg, og i tillegg ekstra batteri til hver telefon. - En gang glemte jeg begge telefonene hjemme, og var nervøs hele dagen fordi jeg ikke kunne besvare samtaler og tekstmeldinger umiddelbart.

- Del av psyken
Dette er kanskje unntakstilfeller, men en studie som nylig ble gjennomført blant 1100 ungdommer mellom 14 og 19 år, viste at 40 prosent sender og mottar tekstmeldinger i skoletimene. Like mange av de spurte fortalte at de sender mer enn 1000 tekstmeldinger i måneden.

En tredjedel av ungdommen føler seg nervøse når de har glemt mobiltelefonen hjemme, og en femtedel sier at de har mobilen ved siden av seg mens de bader. Mobilen ser ut til å ikke bare være en måte å kommunisere på, men en del av eierens psyke, forklarer lederen av forskningsprosjekten, Choi Byeong-mok, ved Far East University i Chungcheong-provinsen.

- Mange tenåringer sjekker mobiltelefonen for ofte. Noen har øynene limt til mobilskjermen mens de går. En student sa at hun sendte så mange som 400 tekstmeldinger om dagen, mens gjennomsnittet for alle de spurte var 45.

En, to, tre sau
Førti prosent av de spurte fortalte at de som regel sendte meldinger fordi de kjeder seg, mens omtrent en tredjedel ville vite hva vennene deres drev med. Førti prosent sa at det er greiere å sende tekstmeldinger enn å ringe.

En ungdomsskoleelev i Gyeonggi-provinsen fortalte at han sendte omtrent 100 tekstmeldinger til kjæresten sin - hver dag. Mange av meldingene han sendte var kryptiske: "En sau", fulgt opp med "to sauer", deretter "tre sauer" og så videre. I følge forskeren, var dette et god natt-rituale.

- Mange voksne tror tekstmeldinger mellom tenåringer er overfladiske og meningsløse, men de er faktisk et viktig redskap for å vise følelser, sier Byeong-mok.

Depresjoner
- Mobilavhengighet er mer alvorlig enn internett- og spillavhengighet, sier Dr. Chung Chan-ho, lederen for et psykriatrisk barne- og ungdomssykehus. - Det er ingen begrensninger i når og hvor en mobiltelefon kan brukes, sier han. Andre eksperter sier at sterk mobilavhengighet kan føre til depresjoner, angst, søvnproblemer og dårlig evne til å tilpasse seg nye situasjoner.

Noen opplever også hallusinasjoner i forbindelse med mobilbruk. Tretti prosent av de spurte oppgir at de i en eller annen grad opplever å høre mobiltelefonen ringe mens den ikke gjør det, eller at de tror andres telefoners ringelyd tilhører deres egen.

Mobilavhengighet går ikke bare ut over psyken, men gjør seg også utslag i fysiske skader. Rundt ti prosent av alle mobilavhengige ungdommer i Sør-Korea lider av skuldersmerter på grunn av mangel på variasjon i bevegelsene, i følge leger ved Bundang-sykehuset i hovedstaden.

Andre bekymringer voksne har når det gjelder barns mobilbruk, er tilgangen til usømmelig materiale på internett. Det er nemlig en smal sak å laste ned porno med mobilen. Det er også et problem med mobbing via mobiltelefonen, slik vi også har opplevd i Norge. En av fem ungdommer i undersøkelsen tilsto at de hadde mobbet noen via mobiltelefonen, mens én av ti sa at de hadde vært utsatt for mobbing på mobiltelefonen.

Anti-kultur
Skolene i landet har nå satt i gang tiltak for å begrense mobilbruken. I Seoul har skolene begynt å distribuere skikk- og brukregler mot mobiltelefoni, mens skolemyndighetene i Gyeongsang oppfordrer elevene til å la være å bruke telefonen på skolen. I begynnelsen var elevene imot idéen, men nå har dette blitt akseptert ved de fleste skolene. Foreldrene likte også tiltaket, siden dette førte til at barna ikke maste om nye mobiltelefoner hele tiden.

Rundt 200 elever ved seks forskjellige videregående skoler i Gyeongsang driver en kampanje hvor de oppfordrer andre elever til å ta del i en anti-mobilkultur. Målet er å la være å ta med mobiltelefonen på skolen den femtende hver måned. Lederen for bevegelsen, Kim So-hee, sier at han nå er mindre besatt av mobiltelefoner, og bruker mer tid på å snakke ansikt til ansikt med sin mor, og at han skriver flere brev til venner i stedet for å sende tekstmeldinger.

Er du mobilavhengig? Ta testen nederst på denne siden.

(Kilder: Joongangdaily.joins.com, Textually.org)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen