Skuffet over Greenpeace

Nylig kom IKT-Norge med rapporten «Vi kan, vi vil og vi skal - teknologiens rolle i håndteringen av klimaendringer». Greenpeace lot seg ikke imponere av denne rapporten og mente at det var mer skryt av hvor gode mobiltelefoner nå var blitt, enn hvordan det skal hjelpe miljøet. Dette er IT-norge skuffet over.

- Et godt eksempel er statusmøtene vi har med leverandøren av det nye økonomisystemet i kommunen. De kjører vi på storskjerm, i stedet for at vi eller leverandørens konsulent må reise mellom Trondheim og Finnsnes, sier Jan-Eirik Nordahl i Lenvik kommune til idg.no.

Digitale møterom med høy kvalitet

Flere kommuner i Norge jobber nå aktivt med å etablere digitale møtelokaler i rådhusene.

Alle møterommene er utstyrt med HD-kvalitets videokonferanse på 52 tommers skjermer og møtedeltakerne logger seg på trådløst internett og deler dokumenter på en enkel måte. Alle møterommene har et fibernett med en hastighet på 100 mb/s. Det er selskapet Avikom som står bak denne nyvinningen.

Mindre reisebelastning på miljøet

Tanken er at alle ansatte skal kunne bruke dette istedet for å reise lange strekninger og belaste miljøet. Det er også ønskelig at næringslivet generelt skal kunne benytte seg av disse møterommene og bidra til denne grønne tankegangen. Ikke bare er dette godt for miljøet, men også i det sosiale aspekt da man bruker mye mindre tid på reise og dermed legger mindre belastning på arbeideren.

Flere påpeker at Greenpeace burde se helheten i dette og ikke bare påpeke at det produseres mer utstyr nå enn tidligere. Gjenvinning er viktig, sier it-bransjen, men å minske flyturer og bilreiser både innenlands og kontinentalt vil hjelpe betraktlig på miljøet.

Greenpeace svarer

– Selvfølgelig handler ikke IT-diskusjonen om utstyr alene, sier Bente Myhre Haast fra Greenpeace. – Men uansett hvordan man snur og vender på det skal IT-utstyr produseres, distribueres, brukes, resirkuleres og destrueres.

Greenpeaces kommentar til IKT Norges rapport er at den ikke tar for seg hele livssyklusen til IT-produkter. Disse må også med i klimaregnskapet fordi man også i disse fasene bruker energi og slipper ut CO2. Derfor har de utfordret bransjen til å gjøre noen beregninger på hele livsløpet til for eksempel en bærbar pc eller mobiltelefon.

– Greenpeace er positive til at utstyr benyttes i stedet for å reise med bil og fly. Men også her ønsker vi at bransjen kan komme opp med beregninger på at det totale klimaregnskapet kommer positivt ut. Vi ønsker uansett at alle, både kjøper og selger ser det store perspektivet, sier Haast.

(Kilde: idg.no)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen