Skuffende satsing på raske nett

- Det er gøy å gå på jobben nå om dagen, sa Netcoms Arne Igelsund. Men det er ikke gøy på landet. Igelsund jobber innenfor ring 3 i Oslo.

Bynett
Netcom åpnet i dag det de kaller turbo-3G, også kjent som HSDPA, 3,5G og super-3G. Det er fint, for vi liker tanken på å kunne bruke datamaskinen som om vi satt på kontoret, også når vi arbeider borte fra skrivebordet.

Men det er ikke noe stort problem å finne nett, så lenge vi jobber i byer eller tettsteder. Det er først når vi beveger oss ut av byen, til hytta, campingplassen, rasteplassen på bilturen eller i andre mindre urbane omgivelser at vi blir stående rådløse uten annet enn den treeeege GPRS-teknologien til hjelp.

Men slik må vi belage oss på å bli stående i overskuelig fremtid. Et symptom på galskapen er Netcoms dekningskart ved lanseringen, som viser at alle deres foreløpig elleve turbo-basestasjoner ligger innenfor ring 3 i Oslo. – Innen utgangen av måneden vil vi ha HSDPA på brorparten av basestasjonene innenfor ring 3, sa tjenestesjef for data i Netcom, Arne Igelsund under dagens lansering.

Så blir det utbygging i de fire største byene. Ved utgangen av året vil det være turbofart på nettet i fire byer – til glede for 22 prosent av befolkningen. 

Mye til få
Nå skal det sies at Telenor også skal lansere Super-3G (som er det samme som Turbo-3G) innen utgangen av året. Foreløpig har ikke Telenor sagt noe om hvor de vil bygge ut, men etter å ha sett utrullingen av 3G-nett frykter vi at det samme vil skje på nytt – Oslofolk og andre som bor i storbyene får to nett å velge mellom. På bygdene blir det ingen.

Det siste er for øvrig en sannhet med visse modifikasjoner. Nordisk Mobiltelefon bygger mobilnett for raskere datatrafikk i mer grisgrendte strøk. De støtter seg imidlertid på en helt annen teknologi, som i alle fall foreløpig ikke gir riktig så rask overføring som HSDPA. Men foreløpig er heller ikke denne teknologien tilstrekkelig utbygget til at vi kan snakke om mobilt bredbånd over alt. 

Den trege utbyggingen gjør at vi heller ikke kan vente oss noen storsatsing på nye typer mobilt innhold med det første.

Vi får regne med at vi på sikt vil få superturbo-3,5G (HSDPA) over alt der det er 3G-dekning. Men det kan ta tid. Og det er liten trøst i at responstiden på serveren med HSDPA kan komme ned i 20 millisekund, når vi i utkantstrøkene må vente i årevis på å få slippe til i supernettet. 

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen