Skrur hukommelsen av og på

Hjerneimplantat kan forbedre hukommelsen

Forsøk med rotter gir håp for glemske mennesker.

Forskere i USA har designet et hjerneimplantat som gjenoppretter tapte hukommelsesfunksjoner og forsterker minner om ny informasjon hos forsøksrotter.

Dette kan være et viktig steg i utviklingen av såkalte nevroprotetiske enheter – som reparerer mangler fra demens, slag og andre hjerneskader hos mennesker.

Enormt potensiale

Prosjektet er ennå et godt stykke fra å bli testet ut på mennesker, men implantatet markerer den første gangen en kognitiv funksjon kan bli forbedret ved hjelp av en enhet som etterlikner nerveceller i hjernen.

– Teknisk sett er det veldig imponerende å få til noe slik med dagens teknologi, sier Daryl Kipke, professor i bioteknologi ved Universitetet i Michigan. Han fortsetter:

– Vi har bare skrapt på overflaten når det gjelder å kommunisere med hjernen, men dette eksperimentet viser hva som er mulig og hvilket stort potensiale det er å samhandle med hjernen på denne måten.

Kan skrus av og på

I en serie med eksperimenter ble rotter trent opp i å huske hvilken av to identiske knapper de måtte trykke på og i hvilken rekkefølge for å få vann. Dette lærte dem den generelle regelen om hva de måtte gjøre, og hjernemønsteret ble tatt opp til bruk i implantatet.

Effekten til hjerneimplantatet ble deretter testet ved å blokkere aktiviteten i det ene vevområdet i hjernen for lagring av ny informasjon. Dette ble gjort ved hjelp av et spesielt legemiddel og monitorert fra en tilknyttet datamaskin.

Rottene glemte dermed nøyaktig hva de måtte gjøre for å få fatt i vann, men når forskerne skrudde på hjerneimplantatet som etterliknet det aktuelle vevet, kom også hukommelsen tilbake.

– Skru på enheten, og dyret har minnet. Skru den av, og dyret har det ikke lenger. Det er akkurat slik det virker, sier Theodore W. Berger, professor i ingeniørvirksomhet ved Universitetet i Southern California.

Utfordringer hos mennesker

Forskerne forteller at systemet kan bli tilpasset menneskelig bruk ved hjelp av trådløs teknologi og databrikker. Det eksisterer flere hindere i form av for eksempel at menneskelige hjerner har langt flere områder i hjernen for hukommelse, og at det kan være vanskelig å gjenskape minner hos pasienter med alvolige hukommelsesproblemer.

Enkelte gjenskapte minner som hvor badet er eller hvor maten blir lagret kan likevel bidra til å hjelpe eldre og andre uføre, og på den måten la dem bo hjemme så lenge som mulig.

(Kilde: The New York Times)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen