Skrivertester - hvordan tester vi?

Skrivertester på Akam

I gamle dager drev Akam-redaksjonen også med testing av fotoskrivere. Pga. kapasitetsmangel har det ligget på is en stund, men nå har vi tatt opp igjen det. I denne artikkelen vil vi gå igjennom hovedpunktene for testingen, slik at leserne får et innblikk i hvordan vi utfører testene, og hvilke premisser vi bruker.

Vi starter med skrivertesting.
Vi starter med skrivertesting.

Det viktigste av alt ved en fotoskriver, er at bildekvaliteten på utskriftene holder mål. Dessuten er det viktig at bildekvaliteten er god på virkelige bilder, derfor er en viktig del av vår test å skrive ut bilder. Hvis en skriver gir oss gode bilder fra det virkelige liv, men dårlige syntetiske tester, vil den allikevel klare seg greit, for svært få av oss skriver bare ut fargekart og detaljkart. Selvfølgelig vil også riktig fargegjengivelse og høyt detaljnivå premieres, men dersom utskriften ser bra ut visuelt, vil den ikke trekkes mye. Merk da at visuelt utseende er svært subjektivt, og det er selvfølgelig lov til å være uenig med testredaksjonen.

For at dere hjemme skal kunne sammenlikne deres egne skrivere, velger vi å legge ut de testbildene vi bruker. Bildene er tatt av undertegnede, og kan brukes til ikke-kommersielle formål og egen testing. Undertegnede skal varsles før noen av bildene publiseres, og ved eventuell publisering skal bildene krediteres.

Foto 1
Foto 1
Foto 2
Foto 2
Foto sort/hvitt
Foto sort/hvittFor å ha et skikkelig sammenlikningsgrunnlag og lage en enklere vurdering av de enkelte skriverne sine egenskaper, bruker vi også to syntetiske tester. Filene vi har brukt til dette har vi også lagt ut til nedlastning, og samme vilkår gjelder for disse som for fotografiene ovenfor.

Detaljkart
Detaljkart
Fargekart
Fargekart

Verken detaljkartet eller fargekartet vil få, om noen, skrivere være i stand til å gjengi 100%, men de aller beste kan komme svært nær. Legg derfor ikke for stor vekt på avvik som måtte oppstå her når du leser testene.

Akam er et fotonettsted, og derfor har vi naturligvis hovedprioriteten på fotokvalitet, og av samme grunn vil det ikke bli mange kontorskrivere som testes. Vi vil likevel legge litt vekt på andre kvaliteter ved skriverne, da de færreste bruker dem utelukkende til foto. Testene er lagt opp for å være så representative som mulig for brukerne av de respektive produktene. Derfor vil det kunne vektlegges andre egenskaper fra profesjonelle fotoskrivere enn på rimelige konsumentskrivere. Det samme opplegget vil utføres for alle skriverne, men oppsettet kan utvides og tilpasses dersom det er skrivere som har støtte for noe ikke alle andre skrivere har, f.eks. utskrift i A3 eller nettverksstøtte. Vesentlige avvik fra testrutinen vil kommenteres i artikkelen.

I tillegg til utskriftskvalitet, som er selvfølgelig, vil vi vurdere hurtighet og mekanisk kvalitet. Hurtighetstesten vil innebefatte målinger av oppstartstid, tid for første side, antall bilder per minutt samt fotoutskrift i 10x15 og A4.

Både store og små skrivere vil bli testet.
Både store og små skrivere vil bli testet.

I vurderingen av mekanisk kvalitet tar vi med en prøve for å teste vannfastheten til blekket, tøy & bøy samt en skrapeprøve. Den mekaniske kvaliteten er ikke særlig vektlagt i totalkarakteren, men vi synes det er på sin plass å teste den. Testene vil også inneholde et kapittel om hvordan skriveren er i bruk, og her vil vi også kommentere blekkforbruket - selv om det ikke vil testes i seg selv. To skrivere med nesten like spesifikasjoner kan være svært forskjellige å bruke, og de kan ta opp varierende areal på skrivebordet.

Karaktersettingen vil være subjektiv og sett i forhold til pris. Den må generelt ses på som veiledende, og kan variere mellom forskjellige testere. To skrivere i forskjellige prisklasser vil kunne få samme karakter på bildekvalitet, selv om den dyreste skriveren gir bedre bilder. I sammenlikningstester brukes karakterer i stor grad til å rangere skriverne. Karakteren som gis i konklusjonen vil være en helhetsvurdering der delkarakterene er tatt høyde for. Det vil ikke være en gjennomsnittskarakter, da egenskaper som ikke vurderes med karakter også tas med i betraktningen.

Som med alle produkttester, vil ikke dette være den ene og sanne sannhet. Vi må ta forbehold om feil på produktene, feil utført av testerne og feil i utstyret vi bruker i testingen. Vi håper likevel at disse testene vil være til nytte for dere lesere, og at de brukes som et ledd i produktutvelgelse. Kom gjerne med tilbakemelding, både på de enkelte testene i de repektive forumtrådene, eller på testrutinen generelt i forumtråden til denne artikkelen, evt. direkte på PM eller mail til undertegnede.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen