Skriv ut din nye mobil

(Las Vegas/Teknofil.no): Nokia fokuserer enormt på miljøet om dagen. De har skjønt hvor viktig dette har blitt både for kloden og for vanlige mennesker. På Consumer Electronics Show her i Las Vegas vier Nokia store deler av sin stand til dette arbeidet.

Les også:

- Spar miljøet med din mobil
- Nokia mest miljøvennlig
- Mangler lansering, men bidrar til miljøet

Miljøkonseptet

Finnene har blant annet laget et Eco Sensor-konsept, som vi har nevnt tidligere. Dette består av en sensor, som enten kan bæres på håndleddet eller rundt halsen. Det viktigste er at den er ute i luften, slik at den kan samle inn viktige data.

For målet er at i tillegg til å være en helt vanlig mobiltelefon, skal Eco Sensor-mobilen måle og dele miljødata. Luftkvalitet, ozonnivå, CO2-innhold og eventuell stråling vil således kontinuerlig overvåkes. Det skal også være mulig å abonnere på varsel om miljøkatastrofer.Videre er det et fokus på både brukerens helse og vær, ved målinger av blant annet lufttrykk, temperatur, luftfuktighet, støynivå, bevegelse og puls. Alle telefoner er imidlertid ikke utstyrt med alle funksjonene. Målet er nemlig at brukeren skal kunne skreddersy sin egen mobil ut fra egne behov.

Bruker utskrifter

Teknologien bak er basert på såkalt ”printed electronics”. Ved å bruke såkalt nanoblekk vil det være mulig å lage elektronikk via helt vanlige utskriftsprosesser. Det gir muligheten til mindre komponenter, som igjen betyr mindre telefoner og bruk av færre materialer. Samtidig kreves det mindre energi å produsere slik teknologi enn de vanlige mikrobrikkene vi ser i dag.

Dette skal også gi brukeren muligheten til å velge kun de funksjonene som er ønskelig, noe som er en viktig del i forhold til å spesialtilpasse mobilene. Derved vil det bli slutt på å produsere komponenter som folk ikke bruker, noe som igjen vil minske presset på miljøet.

Dette gjelder imidlertid kun deler av mobiltelefonene. Deksler vil fremdeles lages av materialer som er mer vanlig i dag. Målet er imidlertid at det kun vil brukes gjenbrukbakre materialer slik at hele produksjonen vil ha et miljøvennlig fokus.Langt unna?

På spørsmål om hvor langt en slik mobil er unna butikkhyllene blir imidlertid Nokia svar skyldig.

- Det er helt umulig å si. Det er masse som skal på plass før dette blir reelt, derfor kan det ta helt opp til ti år før vi ser slike mobiler i markedet, sier Nokia-representanten på messegulvet i Las Vegas.

Dette er allikevel kun et av Nokias miljøprosjekt om dagen og selv om dette ikke vil se dagens lys er tankene rundt utskrivbar teknologi og skreddersydde mobiler såpass spennende at det skal mye til for at ikke dette blir virkeligheten om noen år.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen