Skriv for å lade opp laptopen

Foto: Matthew Bowden

Skriv for å lade opp laptopen

Maskinen går aldri tom for strøm.

"Evigvarende" og selvforsynte mobile enheter kan være ett skritt nærmere virkeligheten, ifølge nye forskningsresultater fra australske forskere ved Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT). Forskerne har klart å fremstille en tynn, piezoelektrisk film som gjør det mulig å overføre mekanisk kraft til elektrisitet.

Dette innebærer at man faktisk kan for eksempel lade opp bærbare datamaskiner ved hjelp av tastetrykk, mobiltelefoner via løpesko eller bruke blodtrykk for å forsyne pacemakere med nødvendig strøm.

Ny forskning

Dr. Madhu Bhaskaran. Foto: RMIT
Dr. Madhu Bhaskaran. Foto: RMIT

Piezoelektriske materialer har som egenskap å forvandle mekanisk energi om til elektrisk strøm.

Piezoelektrisitet er et fenomen som først ble oppdaget på 1800-tallet, og har blant annet blitt brukt i elektriske lightere – hvor trykk på en piezoelektrisk krystall skaper nok energi til å antenne gass.

Piezoelektriske materialer som krystaller og keramikk har blitt studert nøye opp gjennom årene, men forskning på tynn film er forholdsvis nytt, ifølge en av forskerne bak prosjektet – Dr. Madhu Bhaskaran.

Tynn film for praktisk bruk

I forsøket har forskerne klart å forsterke mengden med energi som blir forårsaket av tynne belegg med piezoelektrisk materiale.

– Våre undersøkelser har fokusert på tynne belegg fordi vi mener at det er den eneste praktiske muligheten til å bruke piezoelektriske materialer i eksisterende forbrukerteknologi, sier Dr. Bhaskaran.

Kan det virke?

Det spørs om denne teknologien lar seg overføre til for eksempel bærbare datamaskiner. Hvor mye elektrisitet kan bli generert via tastetrykk, og hvor mye må man i så fall skrive for å holde maskinen gående?

Dette kan være et problem med tanke på at mye av tiden foran en bærbar datamaskin går med til lesing og andre aktiviteter som ikke nødvendigvis involverer tastetrykk.

(Kilde: Gizmag)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen