Skriv ut lørdagsgodteriet med en 3D-skriver
Teknofil
(Bilde: Montasje: 3D Systems/Shutterstock)

Skriv ut lørdagsgodteriet med en 3D-skriver

Ny maskin kan skrive ut spiselige kunstverk.

3D-skrivere har aldri vært mer populære, og på den enorme elektronikkmessen CES har de satt av et digert område for bare 3D-skrivere. Men, 3D-skrivere som skriver ut dingser i plast har vi sett nok av i fjoråret. Det vi derimot ikke har sett noe særlig av er 3D-skrivere som kan skrive ut objekter du kan spise. 

Her kommer den lille 3D-skriveren Chefjet inn fra selskapet 3D Systems, som BBC fikk lov å ta en titt på. I stedet for å bygge opp objekter med smeltet plast, bruker Chefjet ganske uskyldige ingredienser.

Ut fra munnstykket sprayer den nemlig bittesmå dråper med vann ned på et lag av sukker. Når sukkeret blir krystallisert blir et nytt sukkerlag lagt over, og prosessen starter på nytt. Når alt er ferdig, har du et spiselig kunstverk foran deg.

Koster å være konditor

Lyst på litt sjokolade? .
Lyst på litt sjokolade? .Foto: 3D Systems

Chefjet kan bare skrive ut godterier i én farge, mens storebroren, Chefjet Pro, kan skape flerfargede munnfuller. 

Du kan velge om du vil ha enten sjokolade, eller sukkerbasert godteri dynket i vanilje-, mint-, eple-, kirsebær- eller vannmelonsmak. 

Men, før du åpner opp lommeboka og kjøper din helt egne godterifabrikk, bør du være klar over prisen. Den minste av de to skriverne, Chefjet, har en utsalgspris på 5000 dollar, over 31 000 kroner, mens den avanserte Chefjet Pro koster omtrent det dobbelte. 

Begge skriverne kommer i salg senere i år, men flere eksperter har uttalt til BBC at de tror prislappen vil hindre Chefjet-skriverne fra å bli allemannseie med det første. 

Det er ikke bare-bare å kjøpe 3D-skriver: 
– 3D-skrivere kan være farlige »

(Kilde: BBC

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen