Skreddersy Opera

Introduksjon

I denne guiden vil du finne en oversikt over innstillinger i nettleseren Opera. Vi tar utgangspunktet i den nyeste versjonen av Opera, nemlig versjon 10.5. Denne versjonen har en ny menylinje som er tilgjengelig øverst til venstre i nettlesere, via et Opera-ikon i hjørnet.

Her får man altså tilgang til det meste av innstillinger for Opera, det vil si på den tradisjonelle måten, og for brukere flest, men det finnes et alternativ, nemlig via såkalte ekspertinnstillinger, og denne muligheten er tilgjengelig ved å skrive opera:config (eller about:config, akkurat som i Firefox) i adressefeltet.

Adresser for informasjon

Før vi går nærmere inn på opera:config, viser vi en oversikt over alternativer i adressefeltet, det vil si følgende fraser gir forskjellig informasjon i Opera:

 • opera:config
  Du får altså opp en nettside som gir mulighet for å konfigurere nettleseren, det vil si en nettside for ekspertinnstillinger. Vi kommer tilbake til denne muligheten litt senere i denne guiden.

 • opera:blank
  Viser blank side, det vil si med ingen informasjon.

 • opera:about
  Viser informasjon om nettleseren og operativsystemet til brukeren. Den viser også filbaner, det vil si plassering av innstillingsfiler, bokmerker, mellomlager hjelpedokumenter, og andre filer som har å gjøre med Opera.

 • opera:cache
  Viser informasjon om mellomlagrede objekter.

 • opera:debug
  For remote debugging.

 • opera:drives
  Viser tilgjengelige driv i systemet.

 • opera:help
  Hjelpesiden for Opera-brukere.

 • opera:history
  Viser surfehistorikk.

 • opera:historysearch
  Tilgang til søkefunksjon for surfehistorikken.

 • opera:plugins
  Viser oversikt over alle programtillegg som er installert på PC-en.

Opera:config

Dersom du skriver opera:config i adressefeltet i Opera, får du tilgang til såkalte ekspertinnstillinger. Adressen about:config gir forresten samme resultat, det vil si du blir videresendt til opera:config.

Det finnes riktignok også innstillingsmulighet via menyvalget Innstillinger i Opera, men fordelen med opera:config er at denne gir langt flere innstillingsmuligheter på ett sted.

Advarsel: ekspertinnstillingene innebærer ganske mange alternativer og parametre, og du bør derfor ikke foreta noen endringer som du er usikker på virkningen av. Ta gjerne sikkerhetskopi av filen som inneholder innstillingene. Hvilken fil dette er, og hvor den ligger, finner du via menyvalget Hjelp, Om Opera, Filbaner, Innstillinger.

Følgende bilde viser kun deler av mulighetene som finnes via opera:config:

Hensikten med opera:config er å gi flere innstillingsmuligheter. Mange av innstillingene er også tilgjengelige via den tradisjonelle menylinjen, men flere tilfeller er mulighetene til å finjustere Opera langt flere via opera:config, og det er denne muligheten vi skal gir oversikt over i denne guiden. Detaljene rundt innstillingene via opera:config finnes på nettsiden opera.com/support. Bruk denne nettsiden gjerne som en referanse for alle parametrene i opera:config.

Ved gjennomgang av opera:config legger vi merke til at det ikke finnes noen egen overskrift for faner. Det viser seg at det ikke finnes mange innstillingsalternativer for faner via opera:config, og de få som finnes er godt "skjult" i detaljene. Du kan eventuelt finne disse ved å søke etter "tabs" via søkefunksjonen i opera:config. Et godt alternativ er å konfigurere faner på den mer tradisjonelle måten, nemlig via menyvalget Innstillinger, Innstillinger, Avansert, Faner i Opera.

Vi har forsøkt å dele opp innstillingsmulighetene i forskjellige kategorier, men i mange tilfeller er ikke dette helt enkelt, blant annet fordi de overlapper i forskjellig grad. Hensikten med kategoriene er at det skal være lettere å finne den innstilligen man er ute etter, men du kan også bruke søkefunksjonen i opera:config.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen