Test

Skolestart: De beste studentmobilene

Mange av mobiltelefonene som selges i dag har egenskaper som gjør at du kan bruke dem som hjelpemidler på skolen. Glosebøker, oversettelser og faktabaser er bare noen tastetrykk unna. Men telefonene kan også hjelpe deg med langt mer enn oppslagsverk og kalkulator.

Her er noe av det du bør tenke på når du velger studentmobil i 2009.

InternettInternett er verdens største informasjonsbank. Samtidig er det verdens største søppelkasse, full av tendensiøs informasjon fra kilder med en egen agenda. Skaff deg en mobiltelefon med en god nettleser og stor skjerm, og legg inn bokmerker til kilder du stoler på. Wikipedia og Store Norske Leksikon er bankers. Det samme er ordboka.no.

Om du velger å google etter informasjon må du være ekstra varsom med hvilke kilder du velger å støtte deg på. Det betyr at du må skaffe kryssreferanser. Til sammen kan det være en nokså omfattende jobb å skaffe frem tilstrekkelig informasjon via mobilskjermen. De raskeste nettsøkene gjør du på smartmobiler med stor skjerm. Smartmobiler gir deg i de fleste tilfeller også mulighet for å klippe ut tekst eller bilder fra nettsider og lime den inn i egne notater.

Men slike telefoner er ofte dyre. Faller de utenfor ditt studiebudsjett kan gratisprogrammer som Opera Mini installert på en standardmobil gjøre mye av den samme jobben.

De beste mobiltelefonene for nettsøk er Apple iPhone, HTC med Windows Mobile (flere modeller) og mobiltelefoner med Android. Med en Windows-basert mobiltelefon har du også mulighet for å redigere standard officedokumenter, samt å utveksle filer med skoleportaler som Fronter. Flere skoler og høyskoler lar deg sende inn oppgavebesvarelser via Fronter.Notater


Onde tunger har hevdet at overheaden ble oppfunnet for at kunnskapen skulle kunne forflyttes fra professorens læreplan til studentens notater uten å passere hodet på noen av dem. I dag har Powerpoint overtatt det meste av denne oppgaven, men det finnes fremdeles lærere som lever i kritt-tiden.

Det finnes per dato ikke noen mobiltelefon som kan erstatte notatblokka. Selv ikke tastaturmobilene, eller mobiltelefoner med løse tastaturer i full størrelse kan erstatte papiret. På blokka kan du i rasende fart skrible ned stikkord, tegne piler, gjøre skisser og komme med tilføyelser.

Ulempen for mange studenter er at notatene i ettertid kan være vel så vanskelig å forstå som selve forelesningen. Da kan mobiltelefonen være et viktig supplement.

Ofte vil presentasjonene være tilgjengelig via læreinstitusjonens Intranett. En god studentmobil bør kunne laste ned og vise slike presentasjoner.

Lyd/bilde/video


Dersom foreleseren bruker tavle, eller ikke gjør sine presentasjoner tilgjengelig for nedlasting, så har du med en god kameramobil mulighet for å ta bilder under presentasjonene.  Siden kan du hente opp bildet på en større skjerm og lese av tavla på nytt.

Enda bedre er det selvsagt om du kan filme hele seansen, med de muligheter det gir for å kunne repetere stoff som er vanskelig å forstå. Men selv om du har en god videomobil så kan det være mye som hindrer deg i å filme undervisningen. Det kan være praktiske ting, som at det er vanskelig å filme og gjøre notater samtidig, at det er mørkt i rommet, du sitter dårlig plassert, eller at den som underviser føler seg forstyrret og ber deg legge bort telefonen.

I slike tilfeller kan lydopptak gjøre mye av den samme nytten. Da kan du enkelt og greit starte opptakeren, legge fra deg mobilen og konsentrere deg om å ta notater. Et smart knep er å merke seg når det blir sagt noe særlig viktig, for så å notere i margen hvor langt ut i opptaket du finner sitatet. Ikke alle mobiltelefoner er like gode på lydopptak.

Prosjektplanlegging

Det finnes i dag verktøy som lar deg bruke mobiltelefonen som verktøy for prosjektplanlegging, men i de fleste tilfeller vil det være mer hensiktsmessig å bruke en PC til dette. Men selv om du velger et PC-verktøy, så vil enkelte programmer gi deg mulighet for å jobbe på tvers av plattformene. Både i planleggingsfasen og i gjennomføringen av et prosjekt er det mulig å bruke verktøy som kombinerer bruken av mobiltelefon og PC.

Deler du et arbeidsområde med dine medstudenter på nett, kan flere jobbe på samme prosjekt. Med mobiltelefonen kan du holde deg oppdatert på fremdriften, eller komme med dine egne bidrag.

De beste mobiltelefonene for slike oppgaver er naturlig nok de såkalte ”businessmobilene”, ettersom dette er de samme egenskapene som etterspørres i deler av næringslivet. Her kan en iPhone fort komme til kort, mens mobiltelefoner med qwerty-tastatur ofte vil gjøre hverdagen enklere. Gode eksempler på slike telefoner er Nokia N97 og HTC Touch Pro 2, som begge kan løse alle de oppgavene vi har nevnt her.

Studentliv


Studietiden er ikke bare pugging, og for mange vil nok mobiltelefonens viktigste oppgave være å bidra til avkobling mellom øktene. Da er det viktig at mobiltelefonen enkelt holder deg oppdatert på hva som skjer i dine sosiale nettverk, eller kan gi adspredelse i form av musikk, video og spill.

Det finnes nå Facebook- og Twitterapplikasjoner til de fleste mobiltelefoner, og enkelte modeller har mobilversjoner av slike applikasjoner ferdig installert.

For mange er studietiden også en tid for å knytte nye bekjentskaper. Mobiltelefonen sender ut signaler om hvem du er og hva som opptar deg. Vi skal ikke overdrive mobiltelefonens betydning, men i gitte tilfeller kan den sammen med klesstil og andre ytre faktorer bidra til å avgjøre hvordan du blir oppfattet av dine omgivelser. Her spiller også bruksmåten en rolle. Det hjelper lite å ha en mobil som blir oppfattet som kul, om du bruker den som en dust.

Det er nok også grunnen til at design spiller en stadig viktigere rolle ved mobilkjøp. Hva som blir oppfattet som kult avhenger av den enkeltes referanser. Det finnes de som mener iPhone er det hotteste som finnes, mens andre mener nettopp denne modellen er det mest blodharry du kan eie.Her har vi sett på noen mobiltelefoner vi mener kan fungere godt for studenter.For de tyngste jobbene:

1. HTC Touch Pro 2


Hvorfor:
Den mest avanserte av tastaturmobilene. Med Windows Mobile kan du enkelt utføre de fleste oppgaver du ellers trenger en PC for å få unna. Her kan du opprette og redigere officedokumenter, se på filer i PDF-format og enkelt dele filer og oppgaver med andre. Brukbart kamera, men litt svak på video. Bra lydopptaker. Integrerer dine sosiale nettverk med kontaktlisten din. Bra også på underholdningsfunksjoner. Gratis oppgradering til Windows Mobile 6.5 når denne versjonen er klar til høsten.

Hvorfor ikke:
Med denne blir du kullets nerd. En stor og tung mobiltelefon som bidrar til å holde liv i saggemoten. Dessuten er den dyr.

Les mer om HTC Touch Pro 2 her


2. Nokia N97


Hvorfor:
Denne  obiltelefonen løser de fleste oppgaver, og har et bra tastatur. Den har riktig nok bare tre rader med taster, mot fire på Pro 2. Men tastene er gode å skrive på. Den trykkfølsomme skjermen er god, og telefonen ser bra ut. Telefonen har hele 32 GB internminne, et bra kamera, og et videokamera som holder godt til filming av forelesninger. Med de nye Ovi-tjenestene er du på nett med vennene dine når du måtte ønske. Gode funksjoner for filbehandling og deling.

Hvorfor ikke:
Også dette er en stor, tung og svindyr mobiltelefon. Menystrukturen er litt omstendelig.

Les mer om Nokia N97 her

3. Sony Ericsson Xperia X1


Hvorfor:
Knallsterke egenskaper også i denne mobiltelefonen, som har suveren skjermoppløsning som kommer godt med om du for eksempel surfer eller vil ha mest mulig av et regneark inn på en skjermside. Som med de andre Windows-mobilene er dette en utsøkt mobil for dukumentbehandling og nett-tjenester. Her finnes også egne panel for sosiale nettverk. Telefonen har fullt tastatur, men ikke så gode taster som på de to modellene over.

Hvorfor ikke:
Denne modellen kan ikke oppgraderes med Windows Mobile 6.5 når denne er klar til høsten. Telefonen kan alt, men den høyoppløste skjermen gjør at enkelte menyer blir vel små. Da må vi frem med skjermpennen, og den er vi bare måtelig glad i. Også dette er en tung mobiltelefon. 

Les mer om Sony Ericsson Xperia X1 her

4. Samsung Omnia HD I8910


Hvorfor:
Suveren på underholdning, men samtidig rask og pålitelig på Internett - enten vi bruker mobilnettet eller WLAN. Skjermen er i en klasse for seg, med AMOLED-teknologi som gir krystallklare bilder. Nettleseren er god, og telefonen har  meget bra kamera. Her kan du filme forelesningene i HD. Det finnes programvare for å åpne office-dokumenter og PDF-filer, men du må kjøpe lisent for å kunne bearbeide filene på mobilen.

Med 16 GB minne, støtte for DivX, forbedret lydkrets og utgang for 3,5mm hodesett er dette en mobil like mye for fritiden som for studiene.

Hvorfor ikke:

Så dyr at du risikerer å bli gjeldsslave. Denne modellen har heller ikke vanlig tastatur. Telefonen kan fort bli mer spennede enn studiene. Følger du med?

Du kan lese mer om Samsung Omnia HD her

5. Nokia E75


Hvorfor:

Denne har tastatur, men ikke trykkfølsom skjerm som de øvrige i denne gruppen. Vi tar den med likevel, for E75 har en rekke gode egenskaper du vil kunne gjøre deg nytte av som student. tastaturet fungerer bra, og det er enkelt å laste ned og dele dokumenter. Også her må du betale lisens om du vil ha alle funksjonene i Office-pakken, men siden denne modellen i utgangspunktet er noe rimeligere blir den uansett et godt kjøp.

Bra batterikapasitet og stilig design.

Hvorfor ikke:
Mindre skjerm enn de andre proffmobilene. Ikke trykkfølsom, så du må navigere med taster.

Les mer om Nokia N75 her
Om du ikke vil gå for en av de aller dyreste og mest avanserte modellene, så finnes det alternativer som løser de fleste oppgaver bra:


1. HTC Diamond 2


Hvorfor:
En Windows-mobil med bra brukergrensesnitt. Raskere respons enn forgjengeren, og en mye bedre skjerm. Denne telefonen løser de samme oppgavene som de dyreste proffmobilene. Mer fingervennlig en tidligere Windows-mobiler, i tillegg til at den har fått en bedre nettleser.

Hvorfor ikke:
Denne telefonen har ikke utgang for 3,5mm hodesett. Kameraet mangler fotolys, og som videokamera er den heller svak.

Les mer om Touch Diamond 2 her


2. HTC MagicHvorfor:
Denne modellen representerer med sitt grensesnitt et fingervennlig alternativ til iPhone. Her kan du laste ned filer og dokumenter og dele dem på en enkel måte. Kameraet er greit nok, selv om fotolys mangler. Som studentmobil blir den mer for fritiden enn for lesesalen, selv om nettleseren er bra, og telefonen bokstavelig talt er er skapt for googling (operativsystemet er utviklet av Google). I tillegg finnes det bøtter og spann av nyttig og unyttig programvare du kan laste ned direkte til telefonen.

Hvorfor ikke:
Prisen er ganske høy, og som underholdningsmobil mener vi den burde hatt en 3,5mm audioutgang. Ikke spesielt god for notater.

Les mer om HTC Magic her

3. iPhone 3G


Hvorfor:

Denne modellen er blitt et ikon, og mange velger den ene og alene for det enkle brukergrensesnittet. I disse dager kommer modellen i en oppgradert og raskere variant, men stort sett er funksjonene de samme. Iphone 3G kan løse en rekke oppgaver. Ingen mobiltelefon har like rask og god nettleser, og som verktøy for innsamling av data fra nett er den i særklasse. Som diktafon er den suveren, og som underholdningsmobil og mobil for sosiale nettverk like så.

Hvorfor ikke:
Fildeling fungerer dårlig, og det er visse begrensninger i forhold til dokumentbehandling. Mye av dette kan løses ved kjøp av tilleggsprogrammer. Krever dyrt abonnement. 

Les mer om iPhone 3G her

4. LG Arena


Hvorfor:
Denne telefonen ser bra ut, og det er jo greit når du skal gi et førsteinntrykk. Menyene er bedre enn på tidligere LG-modeller, og nå er også støtte for Active Sync kommet på plass. Nettleseren støtter zoom ved hjelp av to fingre (multitouch). Skjermtastene er så gode at du med litt øvelse ganske sikkert kan klare å ta notater - i alle fall i stikkordsform. Telefonen har også en rekke gode underholdningsfunksjoner, og den lar deg stille hastigheten på avspilling av videoopptak. Dermed kan du se forelesningen i reprise i løpet av rekordtid. Om det gjør at stofet sitter bedre vites ikke, men om du er ekstra tungnem kan du jo forsøke avspilling i slow motion. Fornuftig pris er også et godt argument for å velge Arena.

Hvorfor ikke:
Nedlasting av vedlegg er begrenset tiol 1GB. Proprietært operativsystem.

Les mer om LG Arena her

5. Samsung Ultra Touch


Hvorfor:
Smartmobil med T9-tastatur og trykkfølsom skjerm. Ypperlig for underholdning, samtidig som den er liten og stilig. Inneholder også en rekke nyttige programmer, men er ikke noe vrktøy for den som vil ta notater under forelesningene. Men lydopptakeren er god, og kameraet like så. GPS-funksjonen er morsom, men i skolesammenheng neppe interessant for annet enn geografitimene (leveres med navigasjon fra Route 66, eller i en enklere versjon som bare har Google Maps). Egne Widgets lar deg være oppdatert på sosiale nettverk.

Hvorfor ikke:
Dette er rett og slett ikke en smartmobil, og dermed er det også svært begrenset mulighet for filbehandling. Mangler WLAN, så om du vil bruke nettleseren må du betale mobiloperatøren din for datatrafikken.

Les mer om Samsung Ultra Touch her6. Sony Ericsson W995


Hvorfor:
Mest for underholdning, men også brukbar om du vil ta bilder eller gjøre lydopptak under forelesningen. Skulle oppholdet på lesesalen bli for langtekkelig kan du koble av med en film på mobilen. W995 gir fri tilgang til 60 spillefilmer i løpet av et år. Telefonen har WLAN, og en nettleser som er grei nok på mobiltilpassede sider. Lydgjengivelsen er svæært pra, og om du er av typen som liker å isolere deg med musikk på ørene mens du pugger, så kommer denne med et hodesett som har aktivt støyfilter. Her skulle det med andre ord være mulig å finne arbeidsro, også i ellers støyende omgivelser.

Hvorfor ikke:
Du kan sende epost med vedlegg til deg selv og laste dem ned på mobilen, men siden telefonen ikke har dokumentleser blir nytteverdien av dette begrenset.

Les mer om W995 her
 

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen