Skoler skal straffes for fildeling

I USA, hvor piratjakten er intens, har det kommet et lovforslag hvor universitetene må betale en piratavgift til underholdningsbransjen om de ønsker offentlig støtte.

Loven har møtt kraftig motstand.

Nå ønsker norske piratjegere å gå løs på skoler her i landet.

Advarer mot piratelever
Som en del av kampanjen Piracy Kills Music sender nå musikkbransjen ut brev til 3000 norske skoler. Ifølge Dagens Næringsliv står det i brevet at skolene kan holdes ansvarlig om elevene laster ned piratkopiert materiale via skolens nettverk.

Skolene selv mener kampanjen kunne spart seg kostnadene ved å sende ut denne informasjonen. De mener de har helt andre områder å fokusere på enn å overvåke elevenes nettbruk.

- Det stilles krav til digital kompetanse, og elevene skal kunne bruke datamaskiner i alle fag. Da kan ikke skolen sitte og ta ansvar for hva enkeltelever foretar seg på maskinene til envher tid. Det er et urimelig krav, sier Helga Hjetland, leder i Utdanningsforbundet, ifølge Dagens Næringsliv.

- Brukerne er selv ansvarlige
Utdanningsforbundet er ikke alene om denne holdningen. De norske universitetene har flere ganger vært i piratjegernes søkelys.

På deres nettverk ved universiteter og i studentboliger skal det nemlig foregå massiv piratnedlastning.  Ifølge tall fra BSA Norge benytter så mange som 9 av ti studenter seg av piratkopiert programvare.

Universitetene selv mener de har gode rutiner når piratnedlastning oppdages, men de påpeker at ansvaret ligger hos brukeren, ikke universitetet.

- Gjennom IT-reglementet tydeliggjør vi at studenten er ansvarlig for sine handlinger. Ved brudd setter vi i verk sanksjoner i form av frakobling, har IT-ansvarlig ved NTNU, Tor Holmen, tidligere opplyst til Teknofil.

Også Universitetet i Oslo påpeker at de har egne rutiner på saker hvor opphavsretten brytes.

Å skulle styre nettverket etter underholdningsbransjens ønsker anser de derimot som lite praktisk.

Les også:
Studenter må betale for pirater
.
Studenter feilaktig anklaget for tyveri
.
Musikkbransjens fiendebilde
.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen