Skjult milliardavgift

Mobiloperatørene, særlig de virtuelle operatørene, kriger stadig om hvem som skal ha lavest ringepriser, og dermed vinne kundenes gunst. Men uansett hvor mange kunder de mindre operatørene stikker av med sitter de to store på en historisk melkeku, skriver Dagens IT.

Og ikke bare håver de inn penger for hver samtale vi ringer, dette er også en av hovedgrunnene til at prisene fortsatt er på det høye nivået de er.

- Startavgiften har vært med på å holde mobilprisene oppe, sier teleanalytiker Tore Aarønæs i Norsk Telecom til nettavisen.

Historisk
Avgiften har eksistert siden fasttelefonen ble introdusert i Norge. Koblingen av samtaler måtte nemlig gjøres manuelt, og var dermed noe Televerket kunne ta ekstra betalt for.

I løpet av 60- og 70-årene ble denne tjenesten automatisert, og dermed er det for lengst slutt på å lønne sentralborddamer for å koble samtaler riktig.

Allikevel har operatørene beholdt denne tjenesten og tar ekstra betalt for hver eneste samtale du og jeg tar. Og ifølge Dagens IT er det en enkel grunn til at startprisen fortsatt eksisterer: 

- Årsaken er at startprisen aldri er blitt angrepet. Operatørene har gode tider, det er bare å se på regnskapene. Startavgiften er med på å kamuflere den reelle ringeprisen, sier Aarønæs til nettavisen.

Milliardavgift
Hvor mye operatørene tjener på denne startavgiften eller snittlengde per samtale vil operatørene ikke gå ut med, men beregninger viser at Telenor og NetCom bare i fjor tjente mer enn 3 milliarder kroner på avgiften.

De høye summene til tross, ser operatørene ut til å ta dette med knusende ro:

- Folk er vant til at det koster noe å sette opp en telefonsamtale. Kundene er utrolig lite opptatt av startavgiften, minuttprisen er det viktige for dem, sier informasjonssjef Atle Lessum i Telenor Privat til nettavisen.

Også kommunikasjonskonsulent Nina Kersten Nilsen i NetCom tror oppstartsavgiften er uvesentlig for forbrukerne. Hun sier til nettavisen at oppstartsavgiften er en bransjestandard og en del av inntektsbildet.

- Dessuten er det ingen som legger merke til startavgiften. Det folk forholder seg til er hva sluttregningen er hver måned totalt sett, sier hun.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen