Test

Skjult

Vi får her møte en helt ordinær og lykkelig familie. Foreldrene Anne (Juliette Binoche) og Georges (Daniel Auteuil) er begge i femtiårene. Han arbeider som TV-vert i et populært bokprogram, hun som oversetter i et fransk forlag. Den tolv år gamle pubertale sønnen Pierrot (Lester Makedonsky) blir ofte glemt i foreldrenes travle hverdag.

En dag finner familien en videokassett på dørmatten, neste dag enda en, og slik fortsetter det. Videokassettene blir kilde til mye frustrasjon og familieidyllen begynner å slå sprekker.

Alternativ tekst mangler
Ting går rimelig skeis for familien i "Skjult". Foto: Arthaus

Familien blir overvåket. Videokassettene viser bilder av ulike ting Georges foretar seg i løpet av en dag. Georges og Anne får etter hvert vanskeligheter med å kommunisere om det som skjer. Georges begynner å lyve om episoder som har hendt, eller ikke hendt slik at Anne ikke skal bekymre seg. Når familien senere da mottar videokassetter som beviser det motsatte blir situasjonen uutholdelig. Sønnen blir sjelden informert om hva som skjer. Han blir til stadighet oversett eller glemt, og plutselig vet ingen hvor han er.

"Skjult" forteller en spennende og interessant historie som allerede i løpet av de første minuttene får seeren til å føle ubehag. Filmen er likevel ikke direkte skremmende. Den er rett og slett ubehagelig pirrende og til tider sjokkerende.

Fabelaktig fransk

Filmen har tydelig inspirasjon fra den såkalte "nye franske bølgen", en filmretning som oppstod på midten av 50-tallet. Det som er viktig i den tradisjonen er ikke hva filmen forteller, men hvordan den blir fortalt. "Skjult" prøver å holde seg til et realistisk ideal, med til tider dokumentaristiske virkemidler.

Det sterkeste kunstneriske trekket ved denne filmen er måten den holder igjen bildene på. Flere scener blir holdt imponerende lenge igjen før de glir over i nye. Denne uthalingen av tid, kunsten å holde seeren på pinebenken fungerer bra i forhold til stemningen som formidles.

Selvmord i første akt

"Skjult" er en film som overlater mye til seeren selv å avgjøre. Filmen kan nok for enkelte bli noe kjedelig, om en ikke er innstilt på at dette er noe annet enn en amerikanisert actionhistorie. Det er likevel dette som er bra med filmen. Mangelen på vold, heftig lyd og sterke visuelle virkemidler gjør at en ikke vet helt hvordan man skal forholde seg til det en ser. På den måten fremkalles ubehag. Filmen lykkes ikke helt med å skremme, noe som visstnok er regissørens poeng. Enkelte av de pirrende elementene blir avbrutt i ren "oi, det var bare en drøm"-stil, noe som gjør at denne filmen dreper sin egen spenningskurve gang på gang.

Konklusjon

"Skjult" er en spennende og interessant fransk nyskapning. Dette er likevel en film som krampeaktig prøver å holde på den franske filmtradisjonen. Filmens historie krasjer med valg av genre og gjør at spenningskurven ikke helt når de vidunderlige høyder. Dog er filmen til tider pirrende, og absolutt interessant både visuelt og tematisk. Dette er en annerledes film med fantastiske skuespillerprestasjoner og mange ubesvarte spørsmål. Men, filmen innfrir desverre ikke helt de forventninger en har til en film med fem gullpalmer.

Skjult   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen