Skjermkortsalget stuper – og to har forsvunnet helt
(Bilde: Varg Aamo, Hardware.no)

Skjermkortsalget stuper – og to har forsvunnet helt

Siste restene av gamle dagers grafikkjemper er borte.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

PC-salget faller kanskje ikke like bratt som før, men at færre nye PC-er blir solgt er fremdeles et faktum. Det går også ut over skjermkortprodusentene, som legger bak seg et kvartal med solide fall på alle fronter, ifølge en rapport fra Jon Peddie Research.

Nvidia og AMD beholder sine markedsandeler omtrent uendret fra forrige kvartal, men for Matrox og S3 Graphics er nå løpet tilsynelatende kjørt. De to gamle gigantene, som har vært med på skjermkortløpet i flere tiår, ser nå begge at deres markedsandeler har falt til null prosent.

Dette er en nedgang fra henholdsvis 0,1 og 0,05 prosent i forrige kvartal, så dermed neppe noen overraskelse, men nå har de altså gått fra mikroskopiske til helt borte vekk.

Nedtur etter forrige rapport

Forrige kvartalsrapport på skjermkortmarkedet viste en oppgang på 3 prosent, og dermed er nok den nye rapporten – som viser et fall på 6,7 prosent, sammenliknet med PC-markedet som helhet som gikk ned 9 prosent – en skuffelse for både AMD og Nvidia.

De to monolittene innenfor dedikerte skjermkort holder dog balansen mellom seg stabil, og Nvidia sitter fortsatt på 65 prosents markedsandel. Dette er en svak oppgang fra i fjor, da Nvidia hadde 64,2 prosent av markedet. Hele veksten kommer heller ikke fra Matrox og S3, for AMD har gått ned fra 35,6 til 35 prosent i samme periode.

Denne rapporten inkluderer kun dedikerte skjermkort til stasjonære PC-er, og dermed er Intel – som kun leverer integrert grafikk – utelatt. AMD sine integrerte løsninger er heller ikke regnet med. Hadde slike løsninger blitt tatt inn, ville statistikken sett dramatisk annerledes ut – med Intel på topp, med 66,8 prosent av markedet. AMD ville også kommet hårfint foran Nvidia, med 16,7 prosent mot 16,6 prosent av markedet.

Bærbare PC-er har nemlig gjort Intel store på grafikk:
Intel kaprer stadig mer av grafikkmarkedet »

(Kilde: Jon Peddie Research)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen