Guide

Skjermguide for bærbare

Hvis du ikke må myse for å se hva som står på en 15" UXGA-skjerm med en oppløsning på 1600x1200 kan det bety to ting. Enten ser du svært godt eller liker du å overdrive størrelser av natur. Tekst og bilder i oppløsningen 1600x1200 på en "liten" (eller stor, døm selv) 15" skjerm er fryktelig smått. Ironisk nok så selger bærbare PC-er med slike skjermer som aldri før. Grunn; Selgerne frister kundene med at maskinen har en "stor og god skjerm". Og kundene, vel de går rett på - dessverre. I praksis betyr det at folk investerer flere tusen kroner i en skjerm de trolig ikke har behov for.

Misforstå oss ikke. Vi sier ikke at store skjermer er en synd og totalt forkastelig for absolutt alle. Tvert i mot. En stor og god skjerm kan være svært fornuftig investering dersom man trenger stor "plass" på skjermen. Dette er spesielt essensielt for personer som jobber med store regneark osv.

Slik finner du "din" skjerm

Å finne riktig skjermstørrelse er ikke lett men vårt tips er at du ser på behovet ditt. Men hvordan gjør du det? Et enkelt og oversiktelig måte å gjøre dette på er at du skriver ned de mest vanligste applikasjonene du bruker i løpet av en dag på et ark. Deretter setter du deg ned og vurderer behovet ditt ut i fra de observasjonene du har gjort. Holder det fint med den oppløsningen du bruker i dag eller har du behov for større plass? I så fall i hvilket programmer er det snakk om?

Hvem trenger større plass?

Har du tenkt til å bruke din bærbare til skriving, lytte til musikk, spill og surfing holder 1024x768 lenge. Kjøp aldri en skjerm som har lavere oppløsning enn 1024x768. Sistnevnte oppløsning passer perfekt for alle som har tenkt til å se på DVD eller DivX. Vi har til og med lest at flere såkalte eksperter råder folk å sette ned oppløsningen til 800x600 eller 640x480 når man skal se på en DivX eller en DVD-film. Kvaliteten skal da bli best, spesielt for DivX-filmer. De aller fleste studenter og ikke-studenter uten spesiell behov bør utvilsomt vurdere en 14" XGA-skjerm. En 15" XGA er derimot noe man burde unngå - dette gjelder alle. Kjøper man en 15" XGA-skjerm vil man få latterlig store tekst og bilder (motsatt effekt som en liten skjerm med stor oppløsning).


Bredskjermer på bærbare begynner å bli populært, nesten to år etter at Apple introduserte sin første PowerBook med bredskjerm.

Driver du med mye med grafikk eller arbeid med regneark bør du definitivt vurdere å kjøpe en bærbar som har større oppløsning enn 1024x768. En 14 eller en 15" SXGA+ skjerm som klarer en oppløsning på 1400x1050 er passe perfekt. Hvis du synes at 1400x1050 ikke er godt nok kan en 15" UXGA skjerm være et godt alternativ, men vi foreslår at du prøver en bærbar med denne oppløsningen først før du kjøper. Mange opplever tekst og bilder i denne oppløsningen som svært liten og sliter dermed med å tyde alt som står på skjermen. Husk at økt konsentrasjon for å se hva som står på skjermen reduserer effektiviteten og fører ofte til hodepine.

Ulempene ved store skjermer

Nå er det faktisk slik at det er LCD-skjermen som bruker mesteparten av batteriet i maskinen din. Hele 40%* av batteristrømmen går til å holde LCD-skjermen på PC-en din gående. Større skjerm betyr naturligvis lavere batterilevetid siden det gir økt forbruk av energi. Dette er noe du bør ha i bakhodet dersom du tenker lang batterilevetid.

Selv om grafikkbrikkene i bærbare PC-er har blitt kraftigere er det ingen av disse brikkene som klarer å kjøre spill eller andre 3D-applikasjoner flytende i så store oppløsninger som 1400x1050 eller 1600x1200. Kjøper du en stor skjerm til å spille spill bør du ombestemme deg. Det vil trolig ta et par generasjoner med grafikkbrikker før dette blir mulig på bærbare.

* = tall fra Intel

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen