SAMLETEST: Skjermer i sol

Samletest Skjermer i sol

(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)

19 modeller testet: Disse mobilene er best i sol

Ingen mobilskjermer elsker sol, men noen er bedre enn andre. Se hvilke.

Vi tok 19 mobiltelefoner i laboratoriet for å måle lysstyrken på skjermene. Deretter tok vi dem med oss ut i solen for å sjekke hvilke som takler sollyset best. Nok en gang fikk vi bekreftet at lysstyrke ikke er alt. Faktisk var noen av skjermene som avga minst lys blant de mest lettleste i direkte sollys. Faktorer som skjermteknologi (LCD eller AMOLED) og glasstype har større betydning enn hvor mange «nits» vi måler under kontrollerte forhold.

Teori og praksis

selv de tøffeste mobiler blir svake i møte med sola.
selv de tøffeste mobiler blir svake i møte med sola. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Den første delen av denne testen er gjennomført med laboratorieutstyr som måler lysstyrke med noen promilles nøyaktighet. Resultatet av denne målingen fremgår av tabellen nedenfor. For ordens skyld – vi har målt med samme hvite bilde (100 prosent hvitt) på alle skjermene. Kontrollmålinger viser at det kan være variasjoner dersom vi måler på blått, grønt eller rødt testbilde, men disse variasjonene er ikke signifikante.

Den andre delen av testen er mer subjektiv. Her har vi vært flere som har gransket skjermene ute i vårsola, og rangert telefonene innbyrdes. Bildene vi har tatt av telefonene ute i sol gir ikke nødvendigvis et representativt bilde av den enkelte telefon, men må oppfattes som en illustrasjon. Det er den individuelle bedømmelsen som ligger til grunn for vår rangering.

Her har vi laget en grafikk som viser hvor mye lys vi målte fra telefonskjermene.

Ute i solen fyrte vi opp alle telefonene, satte lysstyrken til maksimalt, og bladde oss gjennom menyer og bilder. Etter å ha vurdert lesbarheten frem og tilbake endte vi opp med en grei konklusjon. Ingen av mobilene ble helt uleselige, og ingen var fantastiske. Likevel var det Samsung Galaxy S6 som kom best ut av de praktiske prøvene. Denne telefonen ble bare nummer 15 av 19 i lysmålingene.

AMOLED eller LCD

Denne telefonen har AMOLED-skjerm, i likhet med flere av telefonene fra Nokia/Microsoft. Telefoner med AMOLED gir ikke like mye lys per kvadratcentimeter som LCD-skjermene. Men i sollys er god kontrast vel så viktig, og her er AMOLED uslåelig.

Så kan en lure på hvordan det har seg at tvillingmodellen Galaxy S6 Edge ikke kom like godt ut av det. Her er svaret enkelt. Galaxy S6 Edge har en annen overflate enn Galaxy S6. I rett vinkel kan du sågar se at glasset på Edge-modellen ikke er helt slett, selv ikke på den delen av glasset som ikke er en del av de buede kantene.

Nokias AMOLED-skjermer gjør det ikke like bra, særlig ikke de minst lyssterke av dem. Kombinasjonen skjermlys, glass og skjermteknologi må altså være riktig om skjermen skal være mest mulig lesbar i direkte sollys.

Polarisert glass har fordeler og ulemper

Telefonen med det kraftigste lyset, Sony Xperia Z3, har en skjerm med polariserende glass. I enkelte vinkler får vi også reflekser i glasset som gjør at vi kan se berøringssensorene. Polariserte glass er fint i mange sammenhenger, men kan være plagsomt for den som bruker polariserte briller. Da vil nemlig skjermen se helt sort ut om du vender den 90 grader.

Også Huawei P8 har polarisert skjerm.

Under har vi lagt ved noen bilder som viser telefonene badet i sol på en grønn gressplen. Her har selvsagt vinklene mye å si, både i forhold til hvordan solen treffer skjermen, og hvor vi står når bildet blir tatt. Det du ser gir bare en pekepinn på hva vi opplevde da vi kontrollerte telefonene under like forhold. Det er som nevnt vår praktiske erfaring med mobilene som ligger til grunn for rangeringen.

På neste side kan du sjekke vår resultatliste >>

2015-04-23 13.59.23.
Rett forfra med sol skrått inn fra høyre. Øverste rekke fra venstre: Huawei Mate 7, HTC One M9, HTC Desire Eye, Samsung Galaxy Note 4 Edge, Nokia 830, Samsung Galaxy S6 Edge, LG G3. I midten: Samsung Galaxy S5, Huawei P8, Nokia 930, iPhone 6 Plus, Microsoft Lumia 535, HTC One M8, Microsoft Lumia 640. Nederst:  Honor 6, Nexus 6, iPhone 6, Sony Xperia Z3, Samsung Galaxy S6
 Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

 

2015-04-23 13.58.20.
Samme motiv, men med en annen kameravinkel. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

 

2015-04-23 13.58.33.
Samme motiv, nå med sola i ryggen. Husk at dette er illustrasjonsbilder. Vår rangering er et resultat av praktiske sammenlikninger, og ikke en vurdering av disse bildene.  Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

På neste side ser du hele resultatlisten.

På neste side ser du hvordan vi har rangert de 19 mobiltelefonene »

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen