Skjermen som driver seg selv

Å gå tom for strøm på mobiltelefonen er noe de fleste har opplevd. Få telefoner holder ut like lenge som man skulle ønske, enkelt og greit fordi et stadig økende utvalg av funksjoner og maskinvare gjør at det trekkes mer strøm. Samtidig har det ikke akkurat skjedd en revolusjon på batterifronten.

Selv om det allerede er laget en drøss av protomodeller som bruker brenselceller og andre mer eller mindre interessante energikilder, har vi fremdeles til gode å se slike løsninger på massemarkedet.

Både Motorola og Nokia ser nå på et solcellepanel bak skjermen som en mulig løsning. Konseptet har blitt prøvd før, uten hell.

– Til nå har det ikke gått an, fordi LCD-skjermene rett og slett absorberer for mye sollys før det når frem til panelet bak skjermen, sier ingeniør i Motorola, Zili Li, til Newscientist.

Filtrerer fargene
Motorola har derfor laget en LCD-skjerm med et filter som kun absorberer fargene rød, grønn og blå (RGB), som er alle fargene som trengs for å lage gode bilder på en skjerm. Resten av lyset slipper gjennom til solcellepanelet, som igjen lader batteriet.

Mens Motorola fremdeles ikke har kommet lenger enn å levere inn patentet på skjermen sin, har Nokia allerede laget sin første prototype av et lignende produkt. En 200 x 200 punkters monokrom skjerm med innebygd solcellepanel.

Når, og om vi får se fungerende mobiltelefoner med energiproduserende skjermer er foreløpig uvisst.

(Kilder: Newscientist, 14U)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen